Romania - a cui colonie ? Opinie Mircea Cosea

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 13:25
3102 citiri
Romania - a cui colonie ? Opinie Mircea Cosea

Am fost bucuros sa citesc in "Jurnalul National" din 9 ianuarie anul curent parerea domnului Ilie Serbanescu conform careia starea actuala a economiei romanesti este identica cu cea de colonie. A fost bucuria confirmarii opiniei pe care o am inca din data de 8 ianuarie 2010 atunci cand am publicat un articol pe aceasta tema.

Aprecierea si stima deosebita pe care o am fata de dl. Serbanescu nu poate fi pentru mine decat mandria ca suntem parteneri in incercarea pe care o facem amandoi de catva timp in directia constientizarii opiniei publice asupra gravitatii starii in care se afla economia romaneasca.

De la rau la mai rau

Analiza pe care am publicat-o in 2010 ( republicata in volum in 2011) se baza pe datele existente la nivelul anului 2008. Atunci spuneam ca ..."Pe o scara imaginara a diviziunii internationale a muncii aceasta strucura (n.n economica) ar putea fi considerata "neo-coloniala" (vezi:, Michel Godet "Le Courage du bon sens. Pour construire l'avenir autrement". Ed. Odile Jacob.Paris 2009) adica o structura aproape identica teritoriilor coloniale de la sfirsitul secolului XIX si inceputul secolului XX.

Aceste teritorii erau exportatoare unidirectional (spre metropola), in proportie de circa 70-75% de forta de munca slab calificata, materii prime si materiale slab prelucrate, produse manufacturiere de asamblare cu adaos masiv de munca slab calificata.

Importul lor era, de asemenea, unidirectional (din metropola) si reprezenta tot intre 70-75% bunuri prelucrate industrial si agroalimentare. O alta caracteristica a acestor teritorii consta in extrem de slaba reprezentare (in majoritatea cazurilor inexistenta) a capitalului local atat in activitatile industriale sau agricole, cat si in sectorul bancar.

Desi termenul de "neo-colonial" are un evident caracter peiorativ, cu greu il putem evita in cazul analizei actualei structuri a economiei romanesti.

Orientarea unidirectionala a comertului exterior este o realitate si a economiei romanesti. Astfel, in 2008, comparativ cu tarile care au aderat la UE in 2004, Romania are cel mai mic grad de difersificare geografica a comertului, inregistrand o orientare unidirectionala spre Uniunea Europeana de 70% din exporturile sale.

China si Tarile Arabe au disparut din primii 20 de parteneri comerciali ai Romaniei, iar exporturile catre Rusia s-au redus cu 50%. Nici comertul cu SUA si Japonia nu a mai cunoscut cresteri semnificative in ultimii zece ani.

Din punctul de vedere al structurii pe produse al comertului exterior, se observa mentinerea caracterului de economie "primara", capabila sa ocupe pe pietele externe doar crenele de produse cu tehnicitate redusa, dar energointensive si mari consumatoare de munca slab calificata, creatoare de valoare adaugata mica.

O alta caracteristica neo-coloniala a structurii economice romanesti este reprezentarea extrem de palida a capitalului autohton in ansamblul ramurilor si subramurilor productive dar, mai ales, in sistemul bancar si de asigurari. Modelul de structura pe care economia romaneasca il are dupa 20 de ani de tranzitie si aproape trei ani de aderare la UE este atipic fata de normele si principiile europene prin incapacitate pe care o dovedeste de a gasi un echilibru macroeconomic si structural capabil sa valorifice elementele de avantaj comparative pe care le are si reducerea dependentei functionale fata de economiile tarilor europene mai dezvoltate."( vezi : Mircea Cosea : " Romania dupa 20 de ani " Ed. Business Adviser.Bucuresti 2011. Pagina 62-75)

Datele recente pe care le prezinta domnul Ilie Serbanescu in Jurnalul National nu numai ca nu infirma situatia din 2008, ci o confirma ca fiind prezenta si dupa patru ani, chiar cu o tendinta de consolidare a caracterelor de economie coloniala.

O surpriza neplacuta

Marturisesc ca dupa publicarea articolului am avut unele reactii neplacute din partea unor politicieni ai guvernarii de atunci si una chiar dura din partea presedintelui tarii care, intr-un interviu televizat, m-a atacat direct fiind nemultumit de opinia mea.

Nu a fost o surpriza faptul ca referirea pe care o facem la starea coloniala nu era pe placul factorilor de conducere dar am fost surprins de reactia pe care am avut-o din partea celor care speram sa fie, daca nu revoltati, macar preocupati de starea in care se gasea economia Romaniei. Ma refer la tineri si la mediul de afaceri.

Prin meseria de profesor si prin implicarea in viata politica am avut posibilitatea sa vorbesc cu multe persoane, studenti si intreprinzatori de talie mica si medie, despre acest lucru. Cu foarte mici exceptii, nimeni nu m-a contrazis si nici nu a incercat sa ridice problema cailor de iesire din starea pe care o numisem coloniala.

Credeam ca pe multi ii va deranja ca am ajuns la nivelul de colonie si ca, macar din orgoliu national, vor adopta o pozitie apropiata de ceea ce numim patriotism economic.

Din contra, reactia a fost calma si chiar de usurare. S-a spus, clar si cu tarie, ca nu este nici o nenorocire. "Mai bine colonie condusa de altii decat de prostii si hotii nostrii "a fost raspunsul cel mai des intalnit, dar s-a adaugat o conditie : "sa fie colonie engleza" !

Ar fi comic daca nu ar dezvalui un adevar ingrozitor, acela al disperarii la care a fost adusa populatia unei tari suverane si independente, gata sa renunte la mandria nationala in speranta ca va trai mai bine sub dominatie economic straina.

Sper ca, dupa doi ani, dl. Serbanescu sa primeasca un raspuns diferit de cel pe care l-am primit eu. Sper ca schimbarile politice din ultimile luni si votul la referendum sa fie un semnal al trezirii la realitate si de transformare a disperarii in curaj, demnitate si determinare.

#analiza Mircea Cosea, #Romania colonie, #Romania buget , #Analiza economica