Bulgaria si Romania, tarile cu cea mai mare pondere a economiei gri in UE

Marti, 19 Iunie 2012, ora 16:16
1358 citiri
Bulgaria si Romania, tarile cu cea mai mare pondere a economiei gri in UE

Bulgaria si Romania sunt cele doua tari cu cea mai mare pondere a economiei gri din UE, arata datele publicate marti de Centrul pentru "Economia la vedere" de la Sofia.

Potrivit rezultatelor unui studiu recent al organizatiei nonguvernamentale, peste 30% dintre economiilor celor doua tari intra in sectorul gri.

Centrul pentru "Economia la vedere" foloseste datele Comisiei Europene, conform carora media din Uniunea Europeana este de 15-17%, in timp ce in tari precum Germania si Danemarca, economia gri formeaza 10-12% din Produsul Intern Brut, in timp ce in Italia si in Grecia acest procentaj se ridica la aproximativ 30%.

In Bulgaria sectorul gri s-a micsorat in anul 2011, dar doar in ceea ce priveste comertul de bunuri, in timp ce o mare parte din serviciile raman inca in acest sector.

Constructiile, turismul si serviciile sanitare sunt cele trei domenii cu cea mai mare pondere a economiei gri, aceasta ajungand in unele cazuri la 50-60%. Autorii studiului afirma ca evaziunea fiscala nu este tipica pentru companiile mari internationale si apare cel mai des acolo unde opereaza actori mai mici.

#economie gri, #Romania economie gri, #Bulgaria economie, #romania economie , #Analiza economica