Top 5 cele mai eficiente erbicide pentru porumb

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 18:18
725 citiri
Top 5 cele mai eficiente erbicide pentru porumb
FOTO: unsplash.com

Erbicidele sunt substanțe folosite pentru prevenirea și combaterea buruienilor, astfel încât acestea să nu ajungă să afecteze dezvoltarea plantelor de cultură. Buruienile consumă cantități importante de apă și substanțe nutritive din sol, având totodată un ritm de dezvoltare mai accelerat decât cel al plantelor de cultură. Astfel, lăsate să crească necontrolat, buruienile ajung să sufoce aceste plante, lipsindu-le totodată de nutrienții și apa de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Deși este considerat o plantă rezistentă, porumbul poate fi afectat de buruieni, astfel că se impune și în cazul său administrarea de tratamente cu erbicide. Nu poate fi folosit orice fel de erbicid, întrucât pentru fiecare cultură există anumite buruieni specifice. În cele ce urmează îți vom prezenta un top al celor mai eficiente erbicide pentru culturile de porumb.

Spectrum

Spectrum este un erbicid preemergent cu acțiune sistemică, ceea ce înseamnă că se aplică pe sol înainte de apariția buruienilor și acționează după ce este absorbit de semințele aflate în germinare, stopând procesul germinativ. Mulți fermieri consideră că acest produs este cel mai bun erbicid pentru porumb din clasa lui, datorită rezultatelor excelente obținute după administrarea sa.

Substanța activă este Dimetenamid-P, care se descompune în sol în proporție de 90% pe parcursul a circa două luni de la aplicare, perioada fiind influențată și de tipul de sol, umiditate și temperatură.

Erbicidul este eficient în sol până la trei luni, după care se descompune fără a lăsa reziduuri.

Elumis

De această dată este vorba de un erbicid postemergent cu acțiune foliară, eficient împotriva gramineelor perene și anuale precum și împotriva tuturor buruienilor cu frunze late din culturile de porumb. Nefiind produs postemergent, se aplică direct pe buruieni după ce acestea au răsărit, după care este absorbit în țesutul vegetal, la nivelul frunzelor. Odată pătruns în sistemul vegetal, inhibă procesele metabolice ale buruienilor, oprind dezvoltarea acestora și ducând în final la uscarea lor.

Are efect și asupra buruienilor în curs de răsărire, fiind absorbit și la nivelul solului, însă maximul de eficiență îl are împotriva buruienilor cu frunzele cât mai dezvoltate.

Gardoprim Plus Gold 500 SC

Acest produs conține două substanțe active – S-Metolaclor și Terbutilazin – ceea ce îl face eficient atât în faza preemergentă, cât și în cea postemergentă. Astfel, S-Metolaclorul acționează asupra semințelor în germinare și asupra plantelor tinere, împiedicând buruienile să răsară sau distrugându-le la scurt timp după răsărire.

Chiar dacă buruienile au răsărit și au apucat să se dezvolte, un tratament cu Gardoprim Plus le va distruge datorită acțiunii Terbutilazin, care este absorbit în plante în special prin intermediul frunzelor și mai puțin al rădăcinilor.

Datorită celor două substanțe active, produsul este eficient împotriva unui spectru foarte larg de buruieni anuale, monocotiledonate și dicotiledonate.

Dual Gold 960 EC

Erbicidul are ca unică substanță activă S-Metolaclor despre care am explicat mai devreme că are efect asupra semințelor și a buruienilor abia răsărite. Prin urmare vorbim de un alt erbicid preemergent cu rol în prevenirea apariției buruienilor.

Pentru un maxim de eficiență, aplicarea se face după arăturile de toamnă și după mărunțirea solului în primăvară, înainte de semănat. Dacă patul germinativ este pregătit corespunzător, produsul are o durată de acțiune de 4-6 săptămâni, chiar și în condiții de umiditate scăzută la nivelul solului.

Mustang

Încheiem topul nostru cu un erbicid postemergent, pe bază de Acid 2 4-D EHE și Florasulam.

Principala sa calitate este rapiditatea cu care acționează. Astfel, după aplicare este absorbit în scurt timp la nivel foliar, iar după 24 de ore deja oprește creșterea buruienilor. Este eficient împotriva a peste 100 de specii de buruieni din culturile de porumb și nu numai.

Toate produsele incluse în acest top au spectru de acțiune selectiv, fiind absolut inofensive pentru plantele de cultură, dar având efect distructiv asupra buruienilor.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#porumb, #agricultura , #Agricultura