Suprafata destinata agriculturii organice din Romania, sub media UE

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 19:52
1842 citiri
Suprafata destinata agriculturii organice din Romania, sub media UE

Romania este mult sub media Uniunii Europene in ceea ce priveste ponderea suprafetei destinate agriculturii organice in suprafata totala, cu un procent de 1,2% fata de media UE de 4,7%, se arata intr-un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice.

Studiul este intitulat "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar".

In Austria, ponderea suprafetelor acoperite cu culturi organice este de peste 18%, in Suedia peste 12%, iar in Estonia peste 10,5%. La polul opus se situeaza Bulgaria cu putin peste 0%, Malta cu aproape 1% si Irlanda cu aproximativ 1%.

"In Romania aproape 67% din suprafata ecologica este cultivata cu cereale, in timp ce 27% sunt culturi industriale, iar legumele au cea mai scazuta pondere, de numai 0,4%. Avand in vedere nivelul foarte redus al suprafetelor ocupate in prezent de culturile organice la nivelul UE, consideram ca este prematura orientarea agriculturii europene in directia ecologizarii in urmatorii ani, in conditiile in care probleme mult mai grave nu au fost rezolvate inca - securitatea alimentara mondiala in contextul fluctuatiei preturilor pe burse, reducerea disparitatilor intre gradul de dezvoltare economica a diferitelor regiuni rurale din UE, nevoia sprijinirii tarilor subdezvoltate din afara UE prin ajutoare alimentare", se arata in document.

Potrivit acestuia, propunerea UE de ecologizare a platilor directe este fundamentata din punct de vedere principial deoarece vine in directia obiectivelor stabilite prin Strategia Europa 2020, dar din punct de vedere pragmatic ar trebui combatuta de Romania deoarece va duce, probabil, la reducerea sumelor primite.

#suprafata agricultura organica Romania, #Romania agricultura organica, #culturi organice Romania , #Agricultura