Statul infiinteaza centre de colectare a produselor agricole: Investitia - 80 milioane de euro

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 09:13
3081 citiri
Statul infiinteaza centre de colectare a produselor agricole: Investitia - 80 milioane de euro

Producatorii agricoli vor avea la dispozitie, incepand de la sfarsitul lunii noiembrie, 80 de milioane de euro pentru crearea de centre de colectare, sortare, ambalare, etichetare, dar si conditionare a produselor agricole, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la lansarea programului "Bunatati din Romania".

"In aceasta luna alocam o suma extrem de importanta pentru crearea acelor centre de conditionare, etichetare, sortare si ambalare a produselor agricole. Toate aceste lucruri sunt menite sa ajute producatorii agricoli. Nu mai putin de 80 de milioane de euro vor fi disponibile de la sfarsitul acestei luni pentru agenti economici, oameni care se vor asocia cu producatorii agricoli pentru a ajuta la o mai buna desfacere a produselor agricole", a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca in ultimul timp s-a extins numarul hipermarketurilor care au intrat in programul de promovare a produselor romanesti initiat de ministerul pe care il conduce, scopul fiind acela de a asigura o desfacere cat mai mare a productiei autohtone. El a adaugat ca, in acest scop, au fost luat si alte masuri, precum modificarea legislatiei pentru certificatele de producator, dar si modificarea Programului National de Dezvoltare, astfel incat sa se dea tuturor producatorilor posibilitatea de a comercializa si de a pastra produsele romanesti nu doar pe perioada de durata a acestora fara sa fie in atmosfera controlata.

"Daca acum cativa ani un mar romanesc putea fi gasit in hipermarketurile din Romania doar 4-5 luni pe an, prin ceea ce s-a investit prin fonduri europene in aceasta perioada s-a ajuns cu aceasta durata de viata a marului romanesc la 6-7 luni. Prin faptul ca vom avea inca 80 de milioane de euro la dispozitia producatorilor agricoli pentru a crea acele centre de colectare, etichetare, sortare, ambalare, dar si conditionare, speram ca intr-un anumit timp sa gasim 12 luni pe an produse romanesti in hipermarketurile din Romania", a precizat Constantin.

Seful de la Agricultura a atras atentia asupra faptului ca, daca in urma cu cativa ani se putea vorbi despre o relatie destul de rece intre producatorii romani si hipermarketuri, acum aceasta relatie s-a imbunatatit.

"Au mai cedat si unii si ceilalti si putem vorbi despre un grad mai mare de asociere in agricultura, de constientizarea faptului ca trebuie sa atingem anumite puncte de calitate pentru a comercializa produsele romanesti. Pe de alta parte, si hipermarketurile au inteles ca au nevoie de produse romanesti. Astazi, suntem undeva in zona de mijloc, in conditiile in care 50% din produsele romanesti care se comercializeaza in medie pe an in zona de legume-fructe sunt de origine romaneasca", a aratat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, in zona de legume-fructe, comparativ cu 1 ianuarie - 31 august 2011, anul acesta balanta comerciala pe produse agroalimentara s-a imbunatatit "vizibil".

In ceea ce priveste conditia ca un producator roman sa poata patrunde intr-un hipermarket cu produsele sale, ministrul a precizat ca acesta trebuie sa indeplineasca niste cerinte impuse de unitatea comerciala, cerinte care, insa, nu mai sunt atat de mari, ca in anii trecuti.

"Daca vor intelege importanta asocierii, daca vor accesa masuri cu finantare europeana cum ar fi masura 123 si isi vor crea acele centre de colectare legume-fructe sau de orice alt fel, cu siguranta vor ajunge in hipermarketuri. Practic, sensul acestei masuri este acela de a da posibilitatea producatorilor sa se asocieze ci agentii economici care au posibilitati financiare ceva mai mari, sa creeze acele centre de colectare si, impreuna, sa comercializeze. Adica, producatorii se ocupa de productie, cooperativa pe care o creeaza sa aiba acces la bani europeni si sa se ocupe de ceea ce inseamna comercializarea", a explicat seful MADR.

In plus, Daniel Constantin a indemnat consumatorii sa aleaga produsele romanesti, pentru ca acestea sunt cele mai bune.

#centre colectare alimente, #investitii agricultura Romania 2012, #produse romanesti agricultura , #Agricultura