Seful Rompan: Evaziunea fiscala in morarit a atins un miliard de lei in 2012

Joi, 07 Martie 2013, ora 13:30
1938 citiri
Seful Rompan: Evaziunea fiscala in morarit a atins un miliard de lei in 2012

Evaziunea fiscala in sectorul de morarit si panificatie a depasit 70% la finele anului 2012, totalizand un miliard de lei, respectiv 300 milioane de euro, numai in sectorul painii, a declarat, joi, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

"Evaziunea fiscala la 31 decembrie 2012 este de peste 70%. In primele doua luni din 2013 am inregistrat cea mai spectaculoasa scadere de vanzari inregistrata vreodata, de 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea evaziunii totalizeaza un miliard de lei numai pe paine, ceea ce inseamna 300 de milioane de euro", a spus Popescu.

Acesta a precizat ca un producator care scoate pe piata o paine de 350 de grame la 80 de bani face evaziune fiscala.

"Este imposibil. La 80 de bani producatorul nu isi plateste nici faina cu acesti bani. E clar ca este evaziunea fiscala si cota de TVA este foarte mare", a adaugat seful ROMPAN.

Potrivit sursei citate, marii producatori din sector au pierdut segmente extrem de importante, detinand la ora actuala mai putin de 30% din piata.

Aurel Popescu a aratat, in acest context, ca efortul bugetar in cazul reducerii la 9% a TVA la paine ar fi de 25 de milioane de euro, bani pe care brutarii ar fi dispusi sa-i plateasca din buzunar.

"Vom face azi o demonstratie in acest sens. Efortul bugetar in cazul reducerii TVA la paine la 9% ar fi de 25 de milioane de euro, banii pe care noi suntem dispusi sa-i platim din buzunar, numai sa fie redusa cota TVA, iar castigul nostru va fi din cresterea vanzarilor dupa reducerea TVA. Eu nu am glumit cand am spus ca vom plati noi asa ceva pentru ca ANSVSA poate confirma ca platim controlul la Autoritate, dar din pacate tot pe noi ne controleaza si ne dau tot noua amenzi, iar pe altii ii tin foarte bine", a subliniat Aurel Popescu.

Piata totala de morarit si panificatie a scazut la 1,5 miliarde de euro, de la 1,8 miliarde de euro anii trecuti, din care 70% este piata neagra, adica taxe pe care nu le incaseaza bugetul, a adaugat presedintele ROMPAN.

#evaziune fiscala Rompan, #Popescu Rompan declaratii, #evziune fiscala panificatie , #Agricultura