Romania, in topul tarilor unde strainii detin terenuri agricole

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:01
3146 citiri
Romania, in topul tarilor unde strainii detin terenuri agricole

Alaturi de Laos, Indonezia si Liberia, Romania se afla in topul tarilor unde companiile straine detin suprafete mari de teren agricol, potrivit unui raport realizat de Grain, o agentie non-guvernamentala ce sprijina micii fermieri.

La nivel global, cele mai multe terenuri agricole detinute de straini se afla in Africa, unde strainii detin peste 1% din suprafata agricola, in 20 de tari din cele 56 de pe continentul african, scrie Actmedia.

In Liberia, companiile straine controleaza 67% din terenurile agricole, adica 200.000 de hectare, in timp ce in Sierra Leone, 15% din terenul agricol e inchiriat pe termen lung sau detinut de straini.

Aceeasi situatie se intalneste si in cateva tari din America de Sud, in Paraguay si Uruguay, unde strainii detin un sfert din terenurile agricole.

Cu 7% din teritoriile agricole detinute de straini, Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste tarile europene, al caror teren agricol se afla in mainile companiilor straine.

Procentul de 7% din suprafata arabila controlata de straini, insumeaza 700.000 de hectare, in valoare de 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In tara noastra, investitorii exploateaza terenurile agricole prin intermediul unor companii locale, deoarece cetatenii straini nu pot achizitiona terenuri decat daca au domiciliu stabil in Romania sau cumpara teren ca persoana juridica.

In topul tarilor al caror teren arabil e detinut de straini, Romania e secondata in Europa de Republica Ceha unde companiile straine detin 4% din terenurile agricole, in timp ce in Ucraina investitorii strain au 3%, aproape jumatate din procentul Romaniei.

#teren agricol Romania, #suprafata agricola Romania, #investitori straini agricultura, #terenuri agricole straini , #Agricultura