Producatorii si procesatorii din piata alimentara acuza la unison un complot european

Marti, 19 Martie 2013, ora 07:08
3277 citiri
Producatorii si procesatorii din piata alimentara acuza la unison un complot european

Pe fondul numeroaselor scandaluri legate de "bombele" toxice din piata alimentara, liderii organizatiilor patronale de profil acuza o conspiratie impotriva produselor romanesti.

Dupa ce autoritatile europene au descoperit carne de cal etichetata ca fiind carne de vita, controalele efectuate de autoritatile veterinar-sanitare s-au inmultit. Drept rezultat, s-au raportat in ultimele saptamani mai multe nereguli decat in ultimul an. De ce autoritatile nu au gasit pana acum pui cu Salmonella, lapte cu aflatoxina, fructe si legume cu pesticide sau peste cu bacterii?

Scurgeri de informatii

Jucatorii din piata explica faptul ca astfel de controale se afectueaza de foarte mult timp, insa rezulatele erau anuntate numai dupa confirmarea unei probleme de catre autoritile sanitare. Specialistii contactati de Business24 cred ca numarul mare de scandaluri din agricultura sunt rezultatul unui complot al unor oameni din industrie interesati sa obtina demiterea unor persoane din functiile de conducere ale unor institutii.

"'Un nebun arunca o piatra si 100 de intelepti o cauta'. Este vorba si de un razboi in care sunt cativa indivizi care au alte interese decat cele ale pietei. Ei arunca pe piata tot felul de zvonuri in presa in speranta ca isi vor relua posturile si privilegiile de care se bucurau.

Ei arunca in presa toate rezultatele ca fiind certe, incearca sa amplifice scandalul ca sa ii 'darame' complet pe cei care se afla in prezent in posturile de conducere pentru a reveni ei in posturile respective. Este o grupare de baieti care vor sa dea o lovitura fara sa ii intereseze ca distrug piata romaneasca", a declarat Sorin Minea, seful Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta) pentru Business24.

Ba mai mult decat atat, Minea crede ca acest complot vizeaza in mod special ANSVSA.

"Este inadmisibil ca buletinele de analiza ale vinovatilor sau nevinovatilor sa scape pe piata inainte de finalizarea anchetelor. Aceasta scapare a fost facuta cu un scop. Este un razboi concertat impotriva ANSVSA. Din punctul meu de vedere schimbarea directorului institutiei a fost prematura. Intr-un razboi nu schimbi conducatorii. Intai astepti sa vezi care este finalitatea. Aceasta schimbarea le-a dat apa la moara si toata piata vorbeste ca pana nu ii schimbam pe toti nu ne lasam", a adaugat Minea.

"Presiuni externe alimentate de interese locale"

Laurentiu Baciu, presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) crede ca scandalurile din ultima perioada pot fi puse pe seama unor presiuni externe, dar care sunt alimentate de interese locale.

"Pagubele pentru agricultori sunt imense si sunt generate de un foc de paie. Oamenii se vor convinge mai tarziu ca la mijloc a fost interesul cuiva. Cred ca este a doua gripa aviara.

Trebuie scos cineva de pe piata tinand cont si de faptul ca din 2014 se termina si cu cota de lapte si cei din UE isi pregatesc terenul. Este vorba de presiuni externe dar sustinute si alimentate de cei care au interese in Romania", a explicat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) pentru Business24

Care este impactul asupra producatorilor locali?

In ceea ce priveste impactul asupra pietei, Minea explica ca nu se poate estima cat de afectati sunt producatori de aceste scandaluri pentru ca nu au fost facute public rezultatele finale ale mai multor anchete.

"Este un scandal non-stop in acest domeniu. Pot sa va spun ca daca nu se gestioneaza bine aceste zvonuri s-ar putea sa se puna lacatul pe o mare parte din agricultura si industria Romaniei", a spus seful Romalimenta.

Business24 va prezinta un istoric cu cele mai mari scandaluri din agricultura romaneasca din ultimele saptamani

Etichetarea gresita a carnii de cal drept carne de vita, inceputul problemelor

Scanteia care a declansat evenimentele a aparut in momentul in care s-au descoperit ca produse etichetate drept carne de vita contineau, de fapt, carne de cal si carne de porc.

Companiile unde s-au descoperit aceste nereguli au fost Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie, Iceland si Aldi, Dunnes Stores si Lidl, in Irlanda.

La nivel local, inspectorii au confiscat peste 200 de kilogramne de carne de mici, dintr-un hipermarket din Capitala, dupa suspicini ca ar contine carne de cal. Carnea provine de la o firma din Ploiesti si a fost pusa sub sechestru.

Laptele cu aflatoxina, importat din Ungaria pe piata locala

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a fost cel care a anuntat ca pe piata locala a fost depistat lapte infestat cu o substanta cancerigena ce a fost importat din Ungaria.

Ulterior, ANSVSA a anuntat ca a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui.

La inceputul saptamanii trecute ANSVSA a anuntat ca probele de lapte de la trei ferme si doua unitati de prelucrare prezinta suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina, in urma efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

In urma controalelor, activitatea a 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din productia unor ferme, a fost suspendata in urma controalelor privind nivelul de aflatoxina.

La mijlocul saptamanii trecute, Mihai Turcanu a demisionat de la conducerea ANSVSA.

Pui cu Salmonella, la o ferma din Romania

Intregul efectiv al unei ferme unde se cresteau pui de carne a fost sacrificat, dupa ce Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a descoperit ca cele 37.000 de pasari erau infectate cu Salmonella enteritidis.

#scandaluri agricultura Romania, #ANSVSA Romania, #lapte aflatoxina Romania, #carne cal Romania, #scandaluri alimentare Romania , #Agricultura