Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eurostat: Tinerii nu mai vor sa faca agricultura in Romania

Eurostat: Tinerii nu mai vor sa faca agricultura in Romania


Romania se situeaza pe ultimele locuri in Uniunea Europeana cand vine vorba de ponderea tinerilor care lucreaza in agricultura, arata datele publicate joi de Eurostat.

In anul 2016, in UE erau 10,3 milioane persoane care lucrau ca manageri de ferma. Aproximativ o treime dintre acestia aveau o varsta de peste 65 de ani si doar 11% erau fermieri tineri cu varsta de sub 40 de ani.

Tinerii fermieri sunt putini in special in Cipru (3,3% din managerii de ferma), Portugalia (4,2%), Marea Britanie (5,3%), Danemarca, Malta si Romania, toate sub 10%. Statele membre UE unde fermierii tineri au o pondere mai mare sunt Austria (22,2%), Polonia (20,3%) si Slovacia (19%).

De asemenea, profesia de fermier este dominata de barbati, doar o treime (29%) dintre managerii de ferma din UE fiind femei. In cazul tinerilor fermieri, proportia femeilor este si mai mica (23%).

Datele publicate anterior de Eurostat aratau ca o treime din toate fermele din UE sunt in Romania, dar acestea reprezinta doar 3, 4% din productia blocului comunitar. Explicatia o constituie faptul ca noua din zece ferme din Romania (92% sau 3,1 milioane) au o suprafata mai mica de cinci hectare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2476 ori
Citeste mai multe despretineri agricultura agricultura romania