Agricultura Romaniei, asemanatoare cu cea a Africii

Joi, 14 Iulie 2011, ora 12:17
1910 citiri
Agricultura Romaniei, asemanatoare cu cea a Africii

Agricultura Romaniei seamana cu cea a tarilor slab dezvoltate din Africa sau America Latina, de aceea avem nevoie de o politica care sa dezvolte acest sector, potrivit presedintelui CA al IBR, Vasile Secares, informeaza NewsIn. 

"In momentul de fata, agricultura noastra seamana cu agricultura celor mai slabe dezvoltate zone din Africa, Asia sau America latina.

In acest context avem nevoie de o anumita politica care sa puna bazele dezvoltarii acestui sector, avem nevoie sa integram in acest sistem solutii de finantare", a mentionat presedintele Consiliului de Administratie al Institutului Bancar Roman (IBR), Vasile Secares.

Acesta a mai spus ca piata romaneasca a produselor alimentare valoreaza in prezent circa 100 de miliarde de euro, din care jumatate sunt exporturi.

Presedintele CA al IBR a precizat ca mancarea, ca si apa, aerul vor fi resurse mai importante decat petrolul si gazul.

"Mancarea, daca ne uitam la consumul gospodariilor in Romania, reprezinta circa 30% din PIB.

Este o piata, analizand brut lucrurile, de circa 50 miliarde euro pentru Romania, cea mai mare piata pe care am putea-o avea.

Iar daca adaugam exportul ar fi usor o piata de 100 miliarde euro. Romania poate fi unul dintre marii producatori de alimente ai lumii.

Noi, cu cel mai bun pamant din Europa, importam 70% din mancarea care se consuma in orase... De ce? Pentru ca in cei 20 de ani prin dezindustrializare si transformarea agriculturii socialiste in agricultura de subzistenta am dat cel mai prost raspuns pe care il puteam da unei asemenea probleme", a mai spus Vasile Secares.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #sector agricol, #mancare, #alimente , #Agricultura