Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

2014, anul tinerilor fermieri: primesc bani si terenuri "cadou" de la stat

2014, anul tinerilor fermieri: primesc bani si terenuri "cadou" de la stat


Atat prin Noua Politica Agricola Comuna, cat si prin masurile adoptate la nivel national, tinerii fermieri vor fi cei mai "rasfatati" intrucat vor beneficia de prime de instalare de pana la 70.000 de euro si terenuri gratuite pentru a-si construi case. In plus, ei vor primi subventii pe suprafata mai mari cu 25% fata de ceilalti fermieri.

Un proiect de lege care reglementeaza conditiile in care tinerii pot primi terenuri gratis de la stat pentru a-si contrui locuinte a fost adoptat de Parlament si urmeaza sa fie promulgat de presedinte. Potrivit legii, tinerii de pana in 35 de ani pot primi suprafete de teren cuprinse intre:

- 150 mp si 300 m2 in municipii si sectoarele municipiului Bucuresti;
- 250 mp si 400 mp in orase;
- 250 mp si 1.000 mp in comune si satele apartinatoare unitatilor administrativ-teritoriale.

Tinerii care vor sa isi incerce norocul cu agricultura trebuie sa face o cerere pentru atribuirea terenului la sediul consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale. Solicitantul trebuie sa faca declaratie pe proprie raspundere ca detine sau nu a detinut, in ultimii 10 ani, in proprietate o locuinta sau un teren.

In plus, tinerii sunt obligati sa inceapa constructia locuintei in termen de un an de la data atribuirii terenului si sa o realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale din domeniul executarii lucrarilor de constructii.

70.000 de euro gratis pentru tinerii care aleg sa munceasca pamantul

In noua Politica Agricola Comuna tinerii fermierii vor primi 70.000 de euro prin masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri", in loc de 40.000 de euro cum era pana in prezent.

Pana acum, romanii s-au orientat in mod special pe afaceri cu albine sau legume, insa nu au fost omise nici investitiile mai inedite cum ar fi culturile de lavanda sau fermele de capre.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 112 sunt:

- fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de Finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole;

- exploatatiile tinerilor fermieri ar trebui sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE ( Unitate de Dimensiune Economica care reprezinta unitatea prn care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei);

- exploatatia este inregistrata in Registrul unic de identificare - APIA si Registrul agricol.

Condiii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca urmatoarele condiii:

- varsta: sub 40 de ani si se instaleaza pentru prima data in exploatatia agricola;

- prezinta un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole;

- este membru al unei familii de fermieri si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei cu cel putin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu;

- se angajeaza sa urmeze, in primii trei ani de la primirea sprijinului, cursuri de formare profesionala prin Masura 111 "Formare profesionala, informare si difuzare de cunostine" in cel putin unul din domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica, altele.


Subventii mai mari pentru tinerii fermieri

In plus, autoritatile promit subventii mai mari pentru tinerii fermieri. Ei vor primi subventii pe suprafata mai mari cu 5% mai mult din partea statului pentru a lucra pamantul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 43824 ori