Croitoru:Vaietul reducerii deficitului bugetar pare mare,dar inseamna de fapt eliminarea risipei

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 13:19
1475 citiri
Croitoru:Vaietul reducerii deficitului bugetar pare mare,dar inseamna de fapt eliminarea risipei

Vaietul reducerii deficitului bugetar de la peste 7% din PIB anul acesta spre 3% din PIB in 2011, in vederea adoptarii euro, "pare foarte mare, dar inseamna de fapt eliminarea risipei" in sectorul public, a declarat pentru NewsIn consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

Din perspectiva ajustarii deficitului bugetar, aderarea Romaniei la zona euro in calendarul stabilit "a devenit mai provocatoare, dar este inca posibila", a subliniat Croitoru.

"Adoptarea euro (in 2014, n.r.) a devenit mai provocatoare, dar este inca posibila. Este incurajator insusi faptul ca institutiile-cheie, precum banca centrala sau guvernul, vorbesc despre acest obiectiv. Pe de alta parte, inseamna ca trebuie sa invingem acea parte din birocratie care a permis risipa in sectorul public", a afirmat Lucian Croitoru, intr-un interviu acordat NewsIn.

Croitoru a amintit, ca factori care au alimentat dezechilibrele, cresterea cheltuielilor in mod istoric pentru lunile noiembrie si decembrie, acestea plasandu-se in ultimii ani la 0,5-3 procente din produsul intern brut, rectificarile dese ale bugetului de stat si planificarea slaba pe acest sector.

"Vaietul reducerii deficitului de la peste 7% spre 3% din PIB pare foarte mare, dar inseamna de fapt eliminarea risipei. Este de datoria sectorului public sa faca efortul de ajustare, deoarece pana acum corectia a fost efectuata doar de sectorul privat", a spus Croitoru.

Potrivit estimarilor recente ale Comisiei Nationale de Prognoza, deficitul de cont curent se va ajusta pana la 4,6% din PIB in acest an, de la 12,3% din PIB in 2008.

Astfel, sectorul privat a facut in intregime corectia, ajungand chiar la un surplus pe partea echilibrului extern, in conditiile in care tinta de deficit bugetar este in acest an de 7,3% din PIB, de la un nivel de circa 5% din PIB anul trecut.

Totodata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a estimat ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 7,8% din PIB in 2009, pe fondul intarzierii in aplicarea unor masuri de reducere a cheltuielilor publice.

"Romania trebuie sa aiba, in urmatorii ani, un deficit extern sustenabil, probabil undeva intre 5 si 8% din PIB. Este una dintre tarile pentru care deficitul de cont curent sustenabil este relativ mare, dar este dat de doi factori de echilibru: investitorii trebuie sa vrea sa finanteze si datoria externa sa ramana stabila. De asemenea, deficitul extern nu trebuie sa reflecte deficitul public, am fi in situatia asa-ziselor deficite gemene, care este penalizata de investitorii straini", a adaugat Croitoru.

 

#croitoru, # deficit, # tinta, # risipa, # aderare euro , #stiri Lucian Croitoru