Croitoru: Guvernul trebuia sa taie cheltuielile de la 1 ianuarie 2009

Joi, 13 Mai 2010, ora 13:37
1040 citiri
Croitoru: Guvernul trebuia sa taie cheltuielile de la 1 ianuarie 2009

Guvernul trebuia sa ia masuri de reducere a cheltuielilor si limitare a deficitului bugetar inca de la 1 ianuarie 2009, iar lipsa acestor actiuni a fortat Executivul sa decida acum taierea cu 25% a salariilor, a declarat, joi, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, relateaza Mediafax.

"A trecut un an si cinci luni in care nu s-a facut nimic", a spus Croitoru, in cadrul unei intalniri cu doctoranzii de la Academia de Studii Economice.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD, pentru obtinerea unui pachet de finantare totala de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat sa adopte mai multe actiuni, prin care si reducerea treptata deficitul bugetar.

Initial, FMI a cerut Romaniei reducerea deficitului bugetar in 2009 usor sub nivelul din 2008, la 4,6% din PIB, dar in luna august a anului trecut a acceptat majorarea tintei la 7,3% din PIB, in contextul anticiparilor unei contractii economice mai mari decat estimarile initiale, de circa 8%.

Si in acest an Guvernul si FMI au stabilit initial diminuarea deficitului bugetar la 5,9% din PIB, dar autoritatile au cerut institutiei financiare internationale o noua crestere din cauza evolutiei sub asteptari a economiei.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au obtinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor, respectiv taierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si scaderea masiva a subventiilor.

#guvern, #croitoru, #cheltuieli, #deficit, #bugetar , #stiri Lucian Croitoru