Cota unica de 10%, avantaje si dezavantaje

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 11:58
1681 citiri
Cota unica de 10%, avantaje si dezavantaje

Parerile analistilor referitoare la reducerea cotei unice sunt impartie. Daca Lucian Anghel, economistul sef de la BCR sutine ca reducerea cotei unice la 10% ar atrage interesul investitorilor straini pentru Romania, analistul Bogdan Baltazar sustine ca aceasta masura ar lasa un gol de 2 puncte procentuale din PIB.

"E foarte important pentru mediul de afaceri sa stie ca o taxa importanta va avea nivelul X pe o perioada de cinci ani, spre exemplu", spune Anghel.

In opinia lui Anghel investitorii ar fi din nou atrasi de Romania, dupa ce majorarea TVA la 24% a determinat o parte dintre firme sa plece in Bulgaria, unde TVA este de 10%.

Pe de alta parte, analistul financiar Bogdan Baltazar sustine ca reducerea cotei unice ar lasa o gaura de doua puncte procentuale in PIB.

Tinta de deficit bugetar pentru anul acesta este de 6,8%, dar reducerea cotei unice va determina un deficit de 4,4,% din PIB anul viitor.

De asemenea, Baltazar considera ca reducerea cotei unice la 10% nu se poate face acum, pentru ca Romania nu are resurse pe termen scurt.

#cota, #unica, #baltazar, #lucian, #anghel , #stiri Lucian Anghel