UE a alocat opt miliarde de euro pentru a combate somajul in randul tinerilor

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:31
1793 citiri
UE a alocat opt miliarde de euro pentru a combate somajul in randul tinerilor
Sursa foto: The Telegraph

Liderii europeni au ajuns la un acord, in noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a sase miliarde de euro pentru lupta impotriva somajului in randul tinerilor, ridicand suma acordata acestui plan la opt miliarde de euro in total.

Comisia europeana a propus ca cele sase miliarde de euro prevazute pentru angajarea tinerilor in bugetul european pentru 2014-2020 sa fie mobilizati pe doi ani in loc de sapte. Aceasta "Initiativa pentru tineri" priveste regiunile cele mai afectate de somajul in randul tinerilor din 13 state, relateaza AFP.

In cursul unui summit european la Bruxelles, cele 27 de tari au aprobat propunerea Comisiei. Ele au mers chiar mai departe, ridicand suma.

"Recursul la initiativa pentru tineri se va concentra asupra primilor doi ani", adica 2014-2015, a declarat presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, in cadrul unei conferinte de presa.

Gratie flexibilitatii hotarate pentru gestionarea bugetului 2014-2020, care va permite realocarea fondurilor neutilizate, "initiativa pentru tineri va fi mai mare de cele sase miliarde de euro. Ea ar trebui sa se ridice la cel putin opt miliarde de euro, conform proiectiilor", a anuntat Van Rompuy.

Principalele beneficiare vor fi in 2014 Spania, Grecia, Italia si Franta, conform unui diplomat european.

Peste 26 de milioane de persoane sunt in somaj in Europa, dintre care 5,6 milioane au varste mai mici de 25 de ani. Situatia este alarmanta in anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tanar din doi nu este angajat.

Sefii de stat si de guvern au mai decis sa amelioreze finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (PME), mai ales prin intermediul Comisiei europene si a Bancii europene de investitii (BEI).

#somaj tineri, #somaj UE, #locuri munca UE, #joburi Uniunea Europeana, #somaj europa , #Stiri Locuri de munca