Salariile cadrelor didactice, si mai mici in 2011

Joi, 26 August 2010, ora 16:10
2556 citiri
Salariile cadrelor didactice, si mai mici in 2011

Salariile cadrelor didactice ar urma sa fie si mai mici anul viitor, potrivit proiectului noii legi a salarizarii unitare, conform caruia un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata va primi 1,9 salarii minime, fata de 2,1 conform vechii legi, informeaza NewsIn.

Dezavantajati sunt si profesorii cu studii superioare de lunga durata si grad definitiv, cu vechime intre doi si sase ani, care vor trece de la un coeficient de baza de 2,2 la 1,95.

Tot o scadere este prevazuta si in cazul celor cu vechime intre sase si zece ani.

Conform vechii legi a salarizarii unitare, acestia aveau un coeficient maxim de 2,75, iar prin noua lege vor trece la 2,56, dupa cum noteaza portalul Money.ro.

Sindicalistii din invatamant spun ca noua lege a salarizarii unitare este inacceptabila si mai proasta decat cea veche.

"Noua lege a salarizarii porneste cu coeficientii de la veniturile pe care le avem acum, adica cele reduse cu 25 %. Deci este inacceptabil sa modifici legea in asa fel incat sa ai coeficient de plecare salariul micsorat cu 25%. (...) Pierderile din sistemul educational vor fi si mai mari, lucru ce va transforma Romania intr-o tara de mana a treia, iar invatamantul se va face cu persoane necalificate sau cu pensionari", a declarat, pentru Realitatea.net, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu.

Medicii si farmacistii, in schimb, vor beneficia de majorari ale coeficientilor.

Astfel, un medic primar cu studii superioare va avea un coeficient de ierarhizare de 5,77, de la 4,20 in prima lege, iar un rezident va avea intre 3,52 si 3,99 salarii minime, in functie de anul de rezidentiat, fata de intervalul 2,45- 3,20 actual.

Noii coeficienti vor duce insa la majorarile aferente numai pe hartie. Iar asta deoarece acelasi proiect al noii legi a salarizarii unitare micsoreaza salariul minim la 640 de lei, de la 705.

Vestea buna, potrivit Realitatea TV, ar fi aceea ca unii bugetari si-ar putea recupera din pierderile salariale accentuate odata cu taierea celor 25 de procente, din cauza crizei.

Astfel, proiectul prevede acordarea unor cresteri ale salariilor de baza, insa nu oricum.

Salariile intre 600 si 800 de lei vor putea fi majorate cu maximum 20%, iar cele de la 2.501 lei in sus ar putea creste cu un procent.

#cadre, #didactice, #invatamant, #salarizare, #unitara , #Stiri Locuri de munca