Prevederile Legii educatiei intra astazi in vigoare

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 00:04
3557 citiri

Introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar si aplicarea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul" intra in vigoare din 2012, iar examenul de bacalaureat va fi sustinut conform prevederilor din noua Lege a educatiei din 2016.

Noua Lege a educatiei a fost publicata in Monitorul Oficial din 10 ianuarie.

Unele prevederi din Legea educatiei vor fi aplicate incepand de miercuri, 9 februarie, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, iar pentru altele actul normativ prevede intrarea in vigoare la alte date.

In ce priveste ciclurile de invatamant, introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012-2013, iar a clasei a IX-a in gimnazial, de la generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.

Noua lege a educatiei introduce obligativitatea invatamantului de 10 ani, care se va finaliza la implinirea varstei de 16 ani a copilului.

Prin introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar se instituie invatamantul obligatoriu de la varsta de sase ani.

Admiterea la liceu si examenul de bacalaureat vor avea loc in 2011 la fel ca in anul scolar precedent.

Examenul de bacalaureat se va desfasura in conformitate cu prevederile noii legi a educatiei de la generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012 -2013, respectiv din 2016, iar admiterea la liceu - de la generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.

In noua Lege a educatiei, examenul de bacalaureat cuprinde mai multe probe de evaluare a competentelor. Este vorba despre evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, a competentei lingvistice la doua limbi de circulatie internationala studiate pe parcursul invatamantului liceal si a competentelor digitale.

Urmeaza apoi evaluarea competentelor formate pe durata invatamantului liceal: proba scrisa la Limba si literatura romana - proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile; proba scrisa la Limba si literatura materna -- proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale; doua probe scrise, diferentiate, dupa cum urmeaza: pentru profilul real din filiera teoretica (matematica; proba transdisciplinara din stiinte: fizica, chimie, biologie); pentru profilul umanist din filiera teoretica (o limba de circulatie internationala; proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socio-umane); pentru filiera tehnologica (proba scrisa disciplinara specifica profilului; proba transdisciplinara specifica domeniului de pregatire); pentru filiera vocationala (proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului sau specializarii; proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii).

Introducerea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul" se aplica din 2012.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului stabileste anual costul standard per prescolar si elev, cost care sta la baza finantarii de baza.

De suma aferenta beneficiaza toti prescolarii si elevii din invatamantul preuniversitar de stat, precum si cei din invatamantul general obligatoriu, profesional si liceal, particular si confesional, care studiaza in unitati de invatamant acreditate si evaluate periodic. Finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar cuprinde finantarea de baza, finantarea complementara si finantarea suplimentara.

Statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum si pentru elevii din invatamantul postliceal special de stat.

Finantarea de baza se face in limitele costului standard per elev si prescolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Finantarea invatamantului preuniversitar de stat, particular si confesional se asigura din fonduri publice sau din alte surse.

Finantarea invatamantului preuniversitar particular si confesional acreditat se face din taxe, din fonduri publice, in cazul invatamantului prescolar, primar si gimnazial obligatoriu, precum si din alte surse.

Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut intra in vigoare incepand din 2013.

De asemenea, pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale, incepand din 1 ianuarie 2012, minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv.

# invatamantul, # noua lege a educatiei, #educatie, #bacalaureat, #elevi, #finantari in educatie, #prevederi legea educatiei , #Stiri Locuri de munca