Poti fi si tu un antreprenor de succes

Duminica, 08 Martie 2009, ora 20:03
3769 citiri
Poti fi si tu un antreprenor de succes

Cand iti dai seama ca ti-ai construit o cariera gresita, care nu ti se potriveste, nu este ceva care se intampla peste noapte si nu te loveste brusc. Mai degraba, zace in tine o perioada lunga de timp, croindu-si incet drum spre constiinta ta, pana intr-o zi cand realizezi ca ai stiut acest lucru mereu.

Brian Kurth, autor al cartii “Test Drive Your Dream Job: A Step-by-Step Guide to Finding and Creating the Work You Love”, spune: “Timp de ani de zile, am petrecut 90 de minute in fiecare zi, facand naveta catre jobul care ma facea responsabil de managementul produselor. Niciodata nu mi-a trecut prin cap ca as putea sa am stofa de antreprenor si ca as putea sa-mi creez propriul destin. Totusi, cand m-am trezit, intr-o buna zi, pe cont propriu, gandul de a ma afla intr-o alta pozitie in acelasi domeniu era prea mult de suportat. Mi-am abandonat cariera si am lasat naveta de zi cu zi in spate, imbarcandu-ma intr-o noua calatorie plina de intrebari, incertitudine… si exaltare.”

“Este romantic sa crezi ca vei primi un semn divin, care iti va spune cand este timpul potrivit sa-ti dezlantui spiritul antreprenorial si sa-si incepi afacerea la care ai visat dintotdeauna,” spune acesta. Din nefericire, realitatea nu functioneaza asa, de cele mai multe ori. Lansarea unei afaceri este riscanta, iar aceste riscuti pot sa-ti copleseasca, deseori, simturile si sa-ti slabeasca increderea in tine. Teama de esec pune stapanire pe psihicul tau, iar cand siguranta familiei tale este cea mai importanta, fericirea pare a fi un lux egoist pe care nu iti permiti sa ti-l oferi.

Multi oameni isi traiesc intreaga viata in acest fel. Pentru altii, frustrarea la locul de munca creste cate putin in fiecare zi, pana cand acestia isi dau seama ca nevoia de fericire este mai mare decat teama care vine odata cu schimbarea. Odata cu depasirea fricii, se pot intampla lucruri extraordinare, spune Brian Kurth.

Totusi, sa-ti depasesti temerile nu este suficient pentru a-ti asigura succesul la inceperea unei afaceri. Poti avea toata dorinta si motivatia din lume, insa sunt multi alti pasi care trebuie parcursi si multe intrebari care au nevoie de raspuns. Asa ca, odata ce dorinta este mai puternica decat frica… ce urmeaza?

1.    Incepe cercetarea – Inceperea unei noi afaceri necesita obtinerea unei cantitati vaste de informatii pe care nimeni nu le poate obtine de unul singur. Din fericire, lumea moderna in care traim este plina de resurse si asistenta pentru antreprenorii dedicati si pasionati. Daca esti dispus sa-ti faci timp, vei gasi lucrurile de care ai nevoie.
 
o    Internetul – Acum 10 ani, obtinerea informatiilor ar fi insemnat un proces laborios de racolire a tuturor cartilor din librarii si conversatii interminabile cu necunoscuti. Din fericire pentru antreprenori, internetul face treaba de mii de ori mai usoara. Este cel mai bun prieten al antreprenorilor.
 
Afacerea la care te gandesti poate fi noua pentru tine, dar este importanta sa-ti dai seama ca nu este la fel si pentru altii. Cauta pe internet si afla tot ce poti despre noul domeniu pe care l-ai ales. Citeste tot, ia notite si scrie intrebarile care apar. Fiecare informatie pe care o obtii te aduce cu un pas mai aproape de marea ta sansa. Insa ai grija sa nu ramai blocat in analizele obtinute online. La un moment dat, va trebui sa mai faci un pas inainte spre a deveni antreprenor.
 
o    Un mentor – Exista oameni care lucreaza in domeniul la care visezi tu si care sunt dispusi sa te ajute. E posibil sa fii nevoit sa-i gasesti in alt oras sau e posibil sa-si ofere serviciile contra cost, insa acestia exista. Gaseste cativa oameni care lucreaza in noul domeniu ales de tine si initiaza conversatii cu acestia. Spune-le ca admiri ceea ce fac si intreaba-i daca iti permit sa inveti de la ei, avand in vedere ca vrei sa-ti schimbi cariera.

Cand cineva este de acord sa-ti fie mentor, programeaza o vizita la locul sau de munca, unde il poti observa in actiune, noteaza tot ce vezi si ce auzi si pune o gramada de intrebari. Cand iti incepi o noua afacere, nu exista lectii mai bune decat cele oferite de cei care lucreaza in domeniul respectiv. Acestia iti vor spune tot ce vrei sa stii si tot ce trebuie sa stii.
 
2.    Banii
– Unul din motivele pentru care oamenii nu parasesc un loc de munca neplacut este partea financiara; pur si simplu, castiga prea mult facand un job pe care-l urasc si se tem ca propria afacere la care viseaza nu ar putea sa le ofere aceeasi stabilitate. Aceasta temere este una legitima, insa exista lucruri pe care le poti face astfel incat sa atenuezi riscurile pana cand venitul se potriveste nivelului de multumire si stilului de viata dorite.
 
o    Economiseste – Schimbarea nu se petrece deodata. Daca o planuiesti cu atentie, poti imbunatati situatia pe termen scurt. Pune bani deoparte din fiecare salariu, astfel incat sa fii protejat din punct de vedere financiar in momentul in care te hotarasti sa te arunci cu capul inainte.
 
o    Gaseste finantare – Indiferent cat de multi bani ai reusit sa strangi, s-ar putea sa nu fie suficienti pentru a porni o afacere. Din fericire, exista si alte moduri de a obtine bugetul de care ai nevoie. Cauta fonduri europene, investitori privati sau chiar credite bancare, pentru a te ajuta sa incepi.
 
o    Stabileste niste limite – Indiferent cat de mult crezi in noua ta afacere si in abilitatea ta de a o face sa mearga, fii prevazator. Gandeste-te bine inainte sa-ti pui la bataie bunurile personale. Pastreaza-ti cateva bunuri – casa sau economiile etc. Tine-le departe de afacere. In cazul in care ceva merge prost, va fi extrem de important sa stii ca unele bunuri sunt protejate.
 
3.    Treci la treaba
– Odata ce cercetarea este finalizata si banii sunt suficienti, este momentul sa treci la treaba. Afacerile noi necesita foarte mult timp si efort, daca vrei sa le faci sa mearga. Nu te lasa speria de acest lucru si nu fugi de responsabilitate. Tine minte: sa petreci 80 de ore facand ceea ce iti place este mult mai placut decat sa muncesti 40 de ore la ceva ce nu-ti place.

Desigur ca vor aparea tot felul de obstacole in calea ta, insa cu suficienta pasiune, dedicare si precautie, orice poate fi depasit. Aminteste-ti singur ca meriti sa fii fericit si ca afacerea la care visezi merita tot timpul investit si efortul depus pentru a ajunge unde planuiesti. Si, odata ajuns acolo, nici o zi de luni nu te va mai intrista. Precum spune Brian Kurth: “Fiecare zi va fi vineri!”

#afacere, #antreprenor , #Stiri Locuri de munca