Pensionarii bugetari trebuie sa decida daca vor pentru pensie sau salariu

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 09:54
2200 citiri
Pensionarii bugetari trebuie sa decida daca vor pentru pensie sau salariu

Miercuri este ultima zi in care pensionarii care sunt si bugetari si obtin prin cumularea celor doua venituri peste 1.693 de lei pot opta pentru pensie sau salariu, pentru cei care nu isi exprima optiunea urmand sa inceteze de drept raporturile de munca.

Potrivit Legii 329/2009, cumulul pensiei cu veniturile salariale poate fi realizat numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat, care in 2009 este de 1.693 de lei, precizeaza Mediafax.

Astfel, pensionarii care sunt si bugetari trebuie sa opteze, in scris, intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie sau sa precizeze, daca iau si alte pensii decat cea din sistemul public, pe care dintre ele o mentin in plata.

Pana miercuri, 9 decembrie, pensionarii care sunt si bugetari trebuie sa notifice angajatorii asupra deciziei luate, documentatiile urmand sa fie depuse ulterior la casele de pensii.

"Neindeplinirea obligatiei de optiune in termenul prevazut de lege conduce la incetarea de drept a raporturilor de munca", precizeaza Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Astfel, trebuie sa opteze pentru pensie sau salariu pensionarii sistemului public de pensii, cei apartinand sistemelor neintegrate sistemului public (cei proveniti din cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cei din sistemul de asigurari sociale al avocatilor sau pensionarii sistemelor proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege) si beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.

Prevederi se aplica atat pensionarilor care cumuleaza pensia cu salariul la data intrarii in vigoare a noilor masuri, cat si persoanelor care devin pensionari cumularzi dupa intrarea in vigoare a acestora.

Pentru pensionarii care incaseaza pensie atat din sistemul public de pensii, cat si din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, dupa caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului se are in vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor.

In situatia in care din cumularea pensiilor nete rezulta un cuantum mai mare decat nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate numai cu una din pensii, al carei cuantum se situeaza sub nivelul salariului mediu brut, la alegere.

#pensionari, #salarii, #bugetari, #pensie , #Stiri Locuri de munca