Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile

Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile
Guvernul a emis vineri o ordonanta de urgenta prin care se fac modificari importante in Codul Muncii, iar luni aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, de acum a fost instituita obligatia angajatorului de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a orelor de lucru prestate zilnic de fiecare salariat. Guvernul sustine ca astfel combate munca la negru.

Guvernul arata ca legislatia romaneasca nu prevedea o definitie a muncii nedeclarate si ca, pana acum, Codul Muncii sanctiona doar fapta de a primi la munca o persoana fara incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca anterior inceperii activitatii, nu si alte forme in care se manifesta munca nedeclarata.

"In acest context, se impune adaptarea legislatiei nationale la noile provocari cu care se confrunta autoritatile in demersul de prevenire si combatere a acestui fenomen, inclusiv prin reglementarea situatiilor care constituie munca nedeclarata, reglementare fara de care aceste fapte nu pot fi sanctionate", se arata in OUG publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, in document se arata ca "angajatorul are obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a timpului de munca prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru". Anterior, legislatia prevedea ca angajatorul era obligat sa tina evidenta orelor de lucru.

Actul normativ reglementeaza situatiile care constituie munca nedeclarata, precum:

- primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii - amenda: 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata;

- primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii - amenda: amenda 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata;

- primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat - amenda 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata;

- primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial - amenda 10.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

Se inaspreste si regimul sanctionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei d ...citeste mai departe despre "Modificari importante la Codul Muncii au intrat in vigoare. Ce inseamna acum munca la negru si cat sunt amenzile" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1699 ori