Militarii si politistii ar putea face exceptie de la Legea pensiilor

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 18:23
2883 citiri
Militarii si politistii ar putea face exceptie de la Legea pensiilor

Pensiile militarilor, politistilor, ai angajatilor serviciilor secrete si ai functionarilor publici din penitenciare vor fi calculate diferit fata de cele ale magistratilor si ar putea beneficia de o serie de conditii speciale, au declarat joi reprezentantii Ministerului Muncii, citati de NewsIn.

"Ministerul Muncii poarta acum discutii cu reprezentantii Ministerului Apararii si cu experti din Ministerului de Interne pentru a se pune de acord asupra unei formule de recalculare a pensiilor, iar militarii si politistii ar putea beneficia, in plus, de conditii diferite de pensionare printr-un act special", a declarat joi Loredana Manolache, consilier de comunicare in ministerul Muncii.

"Militarii si politistii ar putea fi exceptati de la procesul de recalculare a pensiilor deoarece ei nu au contrubuit niciodata la bugetul asigurarilor sociale.

Aceste categorii ar putea primi anumite sporuri, date fiind conditiile dificile de munca ale acestora", a precizat reprezentantul ministerului.

In replica, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat dupa discutiile purtate la Ministerul Muncii ca sindicatele vor cere sa se revina la conditiile de pensionare din Legea 19 "daca Guvernul renunta la principiul universalitatii".

"In mod sigur militarii vor fi exceptati de la prevederile Legii unitare a pensiilor si este posibil ca si alte categorii, precum magistratii, sa ceara si ei acest lucru.

Daca apar pensii care vor fi calculate dupa alt algoritm, inseamna ca operatiunea de recalculare a pensiilor nesimtite nu se va face", a adaugat Dandea.

Liderul sindical a afirmat ca reprezentantii confederatiilor sindicale vor formula impreuna amendamente la proiectul legii unitare a pensiilor si vor cere guvernului ca varsta de pensionare sa fie cumulata cu speranta de viata din Romania.

"In tarile europene cresterea vartei de pensionare este bazata pe cresterea sperantei de viata a populatiei.

Romania a preluat varsta de pensionare din tarilor UE de 65 de ani fara a tine cont ca speranta de viata din aceste tari este cu zece ani mai mare de cat la noi.

Este mult cinism ca barbatii ies la pensie la 65 de ani, in conditiile in care speranta de viata a barbatilor este de 67 de ani", a mai spus Dandea. 

#militari, # politisti, # legea, # pensiilor , #Stiri Locuri de munca