Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marian Sarbu: Salariul minim pe economie ar putea creste abia in a doua parte a lui 2009

Marian Sarbu: Salariul minim pe economie ar putea creste abia in a doua parte a lui 2009

Salariul minim pe economie ar putea creste din a doua parte a anului, cand pot fi reluate si negocierile cu sindicatele pe acest subiect si nu in prezent, intrucat revigorarea economiei este insuficienta pentru majorari salariale, a declarat marti ministrul Muncii Marian Sarbu, potrivit Newsin.

"Discutia legata de majorarea salariilor va fi reluata in a doua parte a anului, intrucat revigorarea economiei din acest moment este insuficienta pentru o crestere imediata a salariilor si nu sustine o crestere a salariului minim. Cred ca discutia legata de majorarea salariilor va fi reluata in a doua parte a anului", a precizat Sarbu.


Ministrul Muncii a adaugat ca este nevoie de incheierea in perioada urmatoare a unui pact economic si social, ce ar putea cuprinde unele prevederi menite sa ajute la crearea de noi locuri de munca, in vederea mentinerii unei rate cat mai scazute a somajului si care sa ajute la pastrarea puterii de cumparare a populatiei.


Sarbu nu a precizat care este majorarea avuta in vedere, insa a dat exemplu modelul majorarilor salariale din anii '90, cand indexarile se realizau cu 75% din rata inflatiei.


"In anii '90, atunci cand se indexau salariile si pensiile se avea in vedere cresterea acestora cu 75% din valoarea inflatiei", a spus Marian Sarbu. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o rata medie a inflatiei de 5,8% in acest an si 4,5% la finalul lui 2009.


In primul trimestru, economia s-a comprimat cu 6,4%, potrivit datelor preliminare ale INS. Pentru 2009, CNP estimeaza scaderea economiei cu 4%.


Ministrul a tinut sa precizeze ca majorarea salariului minim nu poate tine cont de acordul semnat in 2008 de sindicate cu reprezentantii Cabinetului Boc, "intrucat la acea data alta era situatia economica".


Vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, a declarat la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii ca potrivit protocolului semnat cu guvernul in 2008, salariul minim pe economie ar trebui sa creasca la 42% din salariul mediu brut, de la 600 la 730 de lei.


Ministerul Finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat ca marti nu s-a avut in vedere la intalnirea cu sindicatele problema majorarii salariului minim pe economie si ca "nu vor fi luati bani din bugetul de investitii in acest an pentru plata salariilor si pensiilor, intrucat exista bani pentru plata acestora".


Pe de alta parte, sindicatele, patronatele si ministrul finantelor se vor intalni in cursul saptamanii viitoare pentru a analiza stadiul masurilor anticriza si propunerile sindicatelor in acest sens, care vizeaza salvarea locurilor de munca existente si crearea de noi locuri de munca, precum si majorarea salariului minim in acest an. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5437 ori
Citeste mai multe despresarbu salariu majorare buget pogea