Esti pregatit pentru o promovare?

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 06:34
1481 citiri
Esti pregatit pentru o promovare?

Probabil ca meriti o promovare, nu? Esti cel care incheaga intreaga organizatie. Toata lumea o stie, mai putin seful tau. Se pare ca acesta nu isi da seama ca esti pregatit si meriti mai mult.

In afara faptului ca-ti faci treaba (poate si pe cea a colegilor tai), ai o noua sarcina: sa demonstrezi ca meriti o promovare. Aceasta nu va pica pe biroul tau intr-o buna zi. Trebuie sa actionezi. Cea mai buna oportunitate pentru a demonstra acest lucru este cand vine vremea evaluarilor, insa ar trebui sa te pregatesti din timp, sfatuieste CareerBuilder.

Incepe cu fisa postului

Steve Moore, manager la firma de HR Administaff, recomanda sa analizezi fisa postului inainte de toate.

“Folosind o fisa a postului actuala, presupunand ca exista una, analizeaza-ti sincer calitatile si defectele. Concepe un plan, astfel incat calitatile sa fie in favoarea ta si nu doar sa egalezi asteptarile, ci chiar sa le intreci,” spune Moore.

“Apoi dezvolta o strategie pentru a-ti imbunatati punctele slabe. De asemenea, ar putea fi un exercitiu bun si sa lucrezi cu managerul tau, pentru a stabili obiectivele, bazate pe cererile jobului si pe evaluarea ta personala.”

Daca nu ai o descriere a sarcinilor, Moore sugereaza sa iti intrebi managerul. Nu numai ca vei obtine informatiile de care ai nevoie, dar vei si da dovada de initiativa si interes fata de cariera ta.

Odata ce analizezi descrierea rolului tau si poate te consulti cu seful, ar trebui sa iti dai seama daca performanta ta este pe masura asteptarilor. Daca meriti sau nu o promovare, asta este deocamdata alta discutie. Angajatii care merita promovari sunt cei care isi redefinesc rolurile.

“Concentrarea doar pe sarcinile necesare pentru a-ti indeplini rolul este strategia ce trebuie implementata daca vrei sa-ti pastrezi actualul loc de munca,” sfatuieste Moore. “Angajatii care muncesc peste poate si dau valoare organizatiei sunt cei care merita cu adevarat o promovare.” Doar atunci va intelege managementul ca ai profitat la maximum de rolul tau si ca esti pregatit pentru noi provocari.

Cum sa ai rezultate bune la evaluare

Evaluarile anuale au loc in multe organizatii, iar unele companii ofera chiar evaluari trimestriale. In timpul acestora, seful evalueaza modul in care angajatul si-a indeplinit sarcinile, modul in care a avoluat si zonele in care a dat dovada de imbunatatiri.

De asemenea, evaluarile reprezinta si momentul in care au loc discutiile despre salariu si deciziile importante cu privire la cariera. Daca vrei sa discuti despre o promovare, trebuie sa intri in sala de sedinte pregatit sa-ti sustii cauza.

“Incepe prin alcatuirea unui dosar cu dovezi care sustin abilitatea ta de a-ti indeplini rolurile si responsabilitatile curente.,” sugereaza Moore. “In plus, fa-ti timp sa-ti documentezi toate realizarile care au intrecut asteptarile tuturor si ofera exemple solide cu privire la beneficiile pe care le-ai adus astfel companiei.”

Cu cat esti mai exact, cu atat mai bine, spune Moore. “De exemplu, contributiile tale au ajutat la cresterea profitului sau vanzarilor, la semnarea contractelor cu noi clienti sau la cresterea afacerilor clientilor actuali?”

Moore sfatuieste angajatii sa nu-si puna toate sperantele si toata energia intr-o singura evaluare anuala. Promovarea si evaluarea pot sa nu fie sincronizate, asa ca nu te fixa pe evaluare ca fiind singura oportunitate pe care o ai pentru a obtine ce vrei.

“Sa pui totul pe hartie si sa evaluezi doar o data pe an, in timpul unei evaluari a performantei profesionale, poate fi inutil,” spune Moore. “Supervizorii si angajatii ar trebui sa lucreze impreuna pentru a crea un plan pe care sa-l revizuiasca periodic, pe tot parcursul anului. Atunci cand este cazul, ar trebui sa fie ajustat, insa, mult mai important, supervizorii ar trebui sa ajute angajatii sa descopere cele mai bune abordari pentru atingerea obiectivelor pas cu pas.” Invita-ti seful la astfel de discutii daca nu a facut-o el inaintea ta.

Increderea inainte de toate

Angajatii devin agitati si anxiosi cand vine vorba de obiectivele lor. Este de inteles. La fel ca si in cazul discutiilor despre salariu, conversatiile despre promovari te pot determina sa te indoiesti de tine. Te amagesti gandindu-te ca meriti o noua functie? Seful tau o sa rada cand o sa auda ca vrei o promovare? Daca obtii ce vrei, colegii vor rade de tine?

Daca ai un rol specific in minte, invata de la persoana care in are acum sau care l-a avut in trecut. poti demonstra ca meriti nu numai prin intrecerea asteptarilor in cadrul jobului actual, ci si prin posibilitatea de a demonstra ca poti face fata noilor responsabilitati.

De asemenea, Moore recomanda sa intelegi cum a fost masurata performanta celor care au avut functia ravnita de tine. Vei avea mai multa incredere in tine daca vei afla cat de mult poti despre noua functie.

Cat despre teama ca actualii colegi ar putea sa nu te imbratiseze cand vei fi promovat, Moore spune sa te concentrezi pe preocuparile tale, nu pe ale lor.

“Fiind acum un angajat cu o functie mai inalta, este important sa arati abilitatile pentru care managerul te-a promovat,” spune Moore. “Abilitatile tale si trasaturile de caracter care te fac demn de aceasta pozitie ar fi putut fi deja observate de colegii tai. Daca nu, vei avea ocazia sa le castigi increderea pe masura ce talentele tale vor fi evidente in timp.”

In final, increderea guverneaza toate aspectele promovarii, de la primele discutii si pana la primele zile in noul rol. Iar aceasta incredere trebuie sa vina din partea ta. Altfel, nimeni nu te va lua in serios.

“Atunci cand doresti o promovare, increderea e cheia si un angajat ar trebui sa nu se simta incomod cand discuta cu managerul sau despre obiectivele profesionale,” spune Moore. “Fa in asa fel incat intentiile tale sa fie clare pentru supervizorul tau, intreaba-l daca e nevoie sa atingi un nivel mai inalt, cere-i sfatul si indrumarea. Chiar daca nu ti se ofera o promovare de aceasta data, vei obtine un feedback constructiv, care te va ajuta sa te pregatesti pentru urmatoarea evaluare.”

#cariera, #companie, #evaluare, #job, #performanta, #promovare , #Stiri Locuri de munca