Educatorii si invatatorii cu studii superioare vor avea salarii mai mari

Marti, 09 Februarie 2010, ora 16:30
2556 citiri
Educatorii si invatatorii cu studii superioare vor avea salarii mai mari

Aproximativ 30.000 de educatori si invatatori absolventi ai ciclului Bologna I vor fi incadrati ca profesori in invatamantul prescolar si primar si platiti corespunzator studiilor superioare, salariile acestora urmand sa fie majorate cu 13-14%, iar efortul bugetar va fi de 80 de milioane de lei. 

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Catalin Baba, a declarat, marti, la finalul Comisiei de dialog social, ca a fost aprobat un ordin privind specializarile universitare, care confera dreptul absolventilor de licee pedagogice sa ocupe functii didactice de profesori in invatamantul primar si scolar, precizeaza Mediafax.

Baba spune ca de acest ordin vor beneficia 30.000 de educatori si invatatori de la 1 ianuarie, iar efortul bugetar este de 80 de milioane de lei.

In opinia sindicalistilor, acest ordin este "singurul succes" obtinut in urma discutiilor de marti.

Reprezentantii cadrelor didactice sunt dezamagiti de faptul ca nu au primit niciun raspuns in legatura cu OUG 114 privind disponibilizarile si nici cu privire la modificarile aduse la Legea educatiei.

Potrivit secretarului general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Pop, Legea educatiei va intra in dezbatere publica saptamana aceasta sau saptamana viitoare dupa sedinta de Guvern, urmand sa fie discutata in Parlament la 3 martie.

Ministerul Educatiei nu a dat sindicalistilor o data exacta privind dezbaterea in Parlament a Legii educatiei, spunand doar ca aceasta va fi "in cel mai scurt timp".

Ministrul Educatiei va merge la Guvern cu o prima forma a acestei legi si, daca aceasta va fi aprobata, va fi pusa in dezbatere publica.

Sindicalistii cred ca se va merge pe solutiile Comisiei prezidentiale. Presedintele Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, a precizat ca secretarul de stat Catalin Baba a comunicat sindicalistilor ca exista vointa politica sa se dea cel de-al 13-lea salariu, dar nu a precizat o data exacta pentru aceasta.

In privinta sporului de doctorat, Hadar a spus ca reprezentantii ministerului sunt reticenti si ca eliminarea acestuia va duce la distrugerea scolilor de doctorat din Romania.

Secretarul de stat Catalin Baba a aratat ca pentru cei care fac o cariera didactica, sporul de doctorat este cuprins in salarizarea de baza, conform Legii unice.

Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a cerut reprezentantilor Ministerului Educatiei sa elimine discriminarile salariale in privinta institutorilor care pierd 400 de lei la salariu prin eliminarea unor drepturi.

#lege educatie, # sporuri, # salarizare , #Stiri Locuri de munca