Cum sa-ti pastrezi jobul in plina criza economica

Duminica, 26 Aprilie 2009, ora 19:31
2370 citiri
Cum sa-ti pastrezi jobul in plina criza economica

Cand in intreaga lume se vorbeste despre criza economica si cand colegii si prietenii isi pierd locurile de munca, este greu sa nu te preocupe propria situatie profesionala. Totusi, acesta nu este momentul sa te lasi pe spate si sa te ingrijorezi cu privire la soarta ta. Este timpul sa fii proactiv. Iata cateva sfaturi despre ce poti face pentru a te situa spre sfarsitul listei de disponibilizari, iar daca ai cunostinte care se confunta cu aceeasi problema, ajuta-le.

1.    Ramai vesel si adopta o atitudine pozitiva

Un studiu realizat de Harvard Business Review a aratat ca angajatii care isi pastreaza locurile de munca in plina recesiune economica nu sunt neaparat si cei mai eficienti sau experimentati, ci sunt mai degraba cei care reusesc sa ramana veseli si sa contribuie generos la binele companiei. Daca faci parte dintre cei care stau toata ziua cu colegii si discuta despre cat de grava este situatia economica actuala, demoralizandu-i pe toti cei din jur, numele tau tocmai a urcat cateva locuri pe lista disponibilizarilor. Daca aveai o atitudine negativista si in vremurile bune, atunci poate ca este timpul sa te gandesti la un nou job, in cadrul unei alte companii. Atitudinea este totul.

2.    Ramai motivat si ajuta-i si pe cei din jur sa ramana motivati

Intr-adevar, suntem in plina criza economica, insa ar trebui sa fie obiectivul tau sa ajuti compania sa treaca prin aceste vremuri dificile, iar acest lucru necesita mult mai mult efort decat in cazul unui climat economic stabil. Nu este suficient doar sa-ti faci treaba. Ia atitudine si vorbeste cu managerul tau si intreaba-l daca este ceva in plus ce ai putea face pentru a ajuta. Explica-i faptul ca intelegi ca este un moment in care cu totii ar trebui sa faceti ceva pentru a ajuta si ofera-te sa preiei responsabilitati sau sarcini suplimentare. Ajuta-i si pe cei din jur sa ramana motivati si tine-i departe de discutiile negative si de atitudinile daunatoare. Acum este momentul sa dai o nota pozitiva mediului de lucru, crescandu-i astfel eficienta.

3.    Nu fi invizibil

Daca oamenii care conteaza nu stiu nici macar cine esti si cum contribui la mersul lucrurilor in companie, acestia vor avea mult mai putine remuscari cand va veni vorba de a te trece pe lista de disponibilizari. Fa-te observat in mod pozitiv, contribuind la eforturile companiei de a ramane la suprafata.

4.    Comporta-te exemplar

Seful tau poate ca nu se enerveaza foarte tare atunci cand intarzii, lipsesti frecvent sau nu excelezi, in situatii obisnuite, insa cu siguranta nu va mai fi asa de intelegator cand vremurile sunt atat de grele. Recesiunile economice sunt momentele propice pentru angajatori, deoarece se pot descotorosi cu usurinta de angajatii problematici si neeficienti. Asadar, asigura-te ca nu faci parte din acestia.

5.    Dovedeste ca esti relevant

Nu numai ca angajatorii se vor folosi de vremurile dificile pentru a concedia oameni care aparent nu aduc nici un beneficiu companiei, insa vor renunta si la posturile care li se par irelevante. Profita de aceasta ocazie pentru a demonstra ca jobul tau este unul relevant pentru companie si convinge-i ca este indispensabil.

6.    Demonstreaza-ti abilitatea de a economisi

Nu trebuie sa fii cel care gestioneaza bugetele pentru a ajuta la reducerea costurilor. Incearca sa te gandesti, singur sau impreuna cu echipa ta, cum poti ajuta pentru a economisi cat mai mult din banii companiei si prezinta planul managerului tau, pentru a-ti demonstra disponibilitatea.

7.    Imbunatateste-ti performanta


Poti crede ca ai facut deja tot ce puteai sa faci, insa acum este momentul sa demonstrezi ca se poate si mai mult. Asigura-te ca fiecare sarcina sau proiect in care esti implicat iti demonstreaza excelenta si evita sa iei decizii pe care ai putea sa le regreti atunci cand criza economica va lua sfarsit. Ofera tot ce poti si fii cu un pas inaintea tuturor.

#cariera, #criza, #economica, #job , #Stiri Locuri de munca