Cum sa nu alegi gresit in cariera? - Vezi sfaturile JA si Manpower

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 13:12
3769 citiri

Obtinerea primului loc de munca poate fi dificila pentru tinerii absolventi care nu au inca din timpul scolii un model de succes, experienta relevanta si un consilier care sa ii plaseze corect in piata. Reprezentantii Manpower si Junior Achievement te ajuta sa intelegi ce iti cer angajatorii de fapt, cand te intreaba despre experienta.

Junior Achievement si Manpower au realizat proiectul “Succesul profesional” , in care peste 200 de elevi de liceu din sase orase au beneficiat de sesiuni de pregatire pentru obtinerea primului loc de munca, dupa absolvire.

Iata cele mai importante sfaturi prezentate de initiatorii proiectului:

Tinerii trebuie “sa vada” succesul

Scoala nu poate oferi o imagine clara despre ce inseamna sa lucrezi intr-un anumit domeniu iar capacitatea lor de a furniza cunostinte trebuie dublata cu experiente din carierele celor care au atins un anumit grad de succes.

Tinerii au nevoie sa inteleaga diversitatea domeniilor si joburilor, pentru a-si putea orienta deciziile in cunostinta de cauza, este de parere Lucian Gramescu, Director Operational Junior Achievement Romania.

Un exemplu de succes poate sa-l faca pe elev sa inteleaga finalitatea unor activitati pe care le intreprinde la scoala sau in timpul liber si devine, automat, factor de motivare, potrivit reprezentantului JA Romania.

O cariera de succes inseamna cumul de cunostinte

O singura sursa de cunostinte nu este suficienta pentru a forma un profesionist. Invatamantul teoretic reprezinta baza, iar experienta concreta are rolul de a cladi abilitati utile mai departe in cariera.

“Un viitor profesionist trebuie sa puna accent pe auto-cunoastere, care vine doar din exercitiu si munca efectiva, iar cu cat acest proces incepe mai devreme, cu atat mai multe ‘informatii’ sunt disponibile intr-o perioada cand se iau decizii aparent mici”, a mai declarat Lucian Gramescu.

Competentele comunicationale sunt cel mai usor de dezvoltat prin intermediul  internship-ului: implicarea activa a tinerilor intr-un proiect studentesc va dezvolta abilitatile de negociere, de coordonare, de organizare ori de management al unei echipe, care nu au nicio sansa de a fi macar constientizate fara experienta practica.

“Activitatea de voluntariat sau internship-urile sunt o modalitate excelenta de a aduce impreuna notiunile teoretice dobandite in mediul universitar si competentele efective, iar studentul care va alege sa se implice in proiecte in care sa poata instrumenta notiunile insusite in facultate va fi cu siguranta avantajat”, potrivit Mihaelei Stoian, Marketing Assistant Manpower.

Cum vad angajatorii internship-ul

Angajatorii observa foarte usor atunci cand au de-a face cu un candidat tanar preocupat de activitati extracurriculare si unul care si-a urmat strict parcursul academic, pentru ca orice internship lasa "urme" asupra personalitatii absolventului, potrivit reprezentantului Manpower.

Lucian Gramescu duce mai departe rationamentul si afirma ca ceea ce stii sa faci conteaza cel mai mult pentru angajatori.

"Toti angajatorii cauta oameni care stiu sa faca ceva, si de aici importanta acestor experiente pentru angajare si pentru educatie" sustine acesta.

Consilierea de cariera

Atat entuziasmul cat si dezamagirile se pot amplifica pentru tinerii care nu au niciun fel de experienta pe piata muncii, dupa fiecare contact cu angajatorul.

Toate impedimentele pe care tanarul candidat le intalneste in aceasta perioada au un efect puternic asupra psihicului, deformand realitatea: tanarul va incepe sa-si puna intrebari cu privire la valoarea sa si cu privire la nivelul real al competentelor pe care le poseda.

"Consultantul are capacitatea de a corela competentele candidatului cu informatiile pe care le are din piata si cu nevoile actuale si cele anticipate din partea companiilor de pe piata", sustine Mihaela Stoian.
De aceeasi parere este si reprezentantul JA Romania care adauga ca un bun consilier reprezinta sprijinul ideal pentru orice inceput de cariera.

Cum gasesti potentialul 

Gramescu descrie procesul  astfel:  tanarul trebuie pus in situatia de a face o varietate de lucruri, in urma carora sa se realizeze o evaluare dar si o autoevaluare, astfel incat sa se poata identifica punctele tari care pot fi valorificate.

"Preocuparea pentru punctele slabe trebuie sa existe doar pentru a impiedica obstructionarea talentelor de punctele slabe, dar nu pentru a schimba individul dupa un model fix", a mai adaugat acesta.

"Pentru cei cu experienta voluntara se urmareste si descrierea activitatilor in care a fost implicat, rolul sau in proiect, desfasurarea si rezultatele activitatilor. Pentru cei fara niciun fel de experienta se mai analizeaza activitatile de timp liber, perspectivele profesionale pe termen scurt si mediu, dar si raspunsurile pentru diferite intebari din care reies atuurile sau deficientele candidatului", a mai spus Mihaela Stoian, Marketing Assistant Manpower.

#alegere, #angajatori, #cariera, #sfaturi manpower, #tineri cauta job , #Stiri Locuri de munca