Cum iti dai seama ca un CEO te minte

Vineri, 11 Martie 2011, ora 12:38
2215 citiri
Cum iti dai seama ca un CEO te minte

Tendinta de a ascunde adevarul este foarte accentuata, atat in randul angajatilor in fata sefului, cat si intre managerii executivi care vor sa convinga investitorii ca rezultatele nu sunt atat de proaste cum ar putea parea. Cercetarile arata ca exista cateva modalitati pentru a detecta o minciuna chiar si intr-o teleconferinta in care se discuta rezultatele financiare ale companiei pe o anumita perioada, tot atat de simplu ca si decodificarea limbajului non-verbal.

Un studiu realizat de doi profesori de la universitatea Stanford a alcatuit un model de "minciuni executive", folosind analize psihologice si lingvistice ale transcriptelor pentru teleconferintele companiilor care ulterior si-au revizuit rezultatele financiare.

In cadrul cercetarii au fost filtrate 3.000 de astfel de transcripte realizate intre 2003 si 2007, iar executivii care au fost nevoiti sa isi revizuiasca estimarile au oferit cateva indicii consistente despre reactiile celor care mint in aceste situatii.

Una dintre descoperiri a fost ca acestia vorbeau despre ei sau despre firma lor la persoana intai. Termenii "eu" sau "noi" au fost apoi inlocuiti de termenii "echipa" sau "compania".

Executivii care incercau sa deformeze realitatea au dat la o parte adejctivele banale precum "solid" sau "respectabil", in favoarea cuvintelor magulitoare precum "fantastic" si rareori au mentionat valoarea actionariatului.

Tendinta lor a fost de a-si sprijini argumentatia cu referinte la cunostintele generale, folosind termeni ca "este bine stiut" si de a face afirmatii scurte fara a ezita, probabil pentru ca minciunile au fost pregatite cu atentie, din timp, si nu ar fi fost in avantajul lor sa prelungeasca discutia.

Desi studiul nu a oferit nume de companii, majoritatea directorilor cercetati, din arii foarte vaste, au deformat adevarul 14% din timp.

Directorii companiilor din domeniul financiar au fost catalogati drept putin mai onesti decat restul, mintind doar in 10% din timpul analizat.

Studiul nu a mentionat domeniul in care au fost intalnite cele mai multe discordante
.

Directorii de Finante au fost putin mai retinuti decat Directorii Generali, vorbind cu jumatate mai putin decat cei din urma si, spre deosebire de acestia, ei nu au demonstrat "emotiile pozitive" cu adjective exagerate.

Modelul nu este perfect, potrivit The Wall Street Journal, insa s-a dovedit a fi suficient de bun pentru a face previziuni corecte intre 50 si 56% din cazuri, in mare parte datorita faptului ca fiecare director executiv are propriul mod de a se exprima, care nu se potriveste intotdeauna perfect modelului "mincinosului".

#ceo, #investitori, #minciuna, #minciuni executive, #rezultate financiare, #tendinta de a ascunde adevarul , #Stiri Locuri de munca