Costul orar al fortei de munca a scazut in T4 2010

Vineri, 04 Martie 2011, ora 10:38
1853 citiri
Costul orar al fortei de munca a scazut in T4 2010

Costul orar al fortei de munca a scazut in cel de-al treilea trimestru al anului trecut cu 1,21% fata de perioada similara din 2009, cele mai mari rate anuale de scadere inregistrandu-se in invatamant, administratie publica si activitati de spectacole, anunta NewsIn.

Datele sunt ajustate dupa numarul de zile lucratoare, in serie bruta scaderea fiind de 1,20%, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).

Pe principalele activitati economice, cele mai mari rate anuale de scadere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in invatamant (-22,33%), administratie publica (-19,21%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-19,09%) si sanatate si asistenta sociala (-18,01%), cauzate de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 20101.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in informatii si comunicatii (14,40%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,49%) si industria prelucratoare (8,24%).

Potrivit INS, scaderea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,26%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 1,25%.

Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat scaderi de 1,03%, respectiv 1,02%.

Fata de trimestrul precedent, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat, in trimestrul IV 2010, o rata de scadere de 0,89%.

In serie bruta, scaderea a fost de 0,93%.

Datele INS indica scaderi semnificative in invatamant
(-12,11%), industria extractiva (-9,55%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-9,12%).

O crestere mai accentuata a avut loc in constructii (8,42%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (7,32%) si hoteluri si restaurante (6,58%).

In constructii, cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-8,3%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de conditiile meteorologice nefavorabile.

Totodata, in invatamant, scaderea costului orar al fortei de munca a fost determinata de cresterea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (20,4%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea scolilor.

In trimestrul IV 2010, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,96%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,66%.

Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 0,99% si respectiv 0,70%.

#costul, #forta de munca, #invatamant , #Stiri Locuri de munca