Costul orar al fortei de munca a crescut in trimestrul IV cu 0,9%

Vineri, 05 Martie 2010, ora 11:00
1433 citiri
Costul orar al fortei de munca a crescut in trimestrul IV cu 0,9%

Costul orar al fortie de munca a crescut usor in ultimul trimestru al anului trecut, cu 0,93% fata de trimestrul precedent, in conditiile in care majorarea costului din constructii a compensat scaderile din sectorul bugetar, in special din invatamant, arata datele prezentate vineri de INS.

Astfel, costul orar al fortei de munca a crescut cel mai mult in trimestrul IV in sectorul constructiilor, cu 8,85% fata de trimestrul III, urmat de activitati profesionale, stiintifice si tehnice (6,34%) si informatii si comunicatii (6,20%), potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in invatamant (-12,59%), industria extractiva (-9,89%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,09%), datele fiind ajustate dupa numarul de zile lucratoare.

In serie bruta, cifrele sunt asemanatoare.

Majorarea cea mai importanta a costului orar al fortei de munca a provenit de pe componenta salariala, cu un avans de 0,98%, in timp ce costurile nesalariale (indirecte) au urcat cu doar 0,74%.

Fata de aceeasi perioada din 2008, costul orar al fortei de munca s-a majorat cu 2,06%, cele mai mari cresteri fiind in industria extractiva (15,81%) si distributia apei, salubritate si gestionarea deseurilor (8,82%).

Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in administratie publica (-10,02%), sanatate si asistenta sociala (-8,62%) si invatamant (-3,74%), in conditiile in care guvernul i-a trimis pe bugetari in concediu fara plata timp de opt zile in noiembrie si decembrie si a anulat o serie de prime si sporuri.

Potrivit datelor publicate anterior de INS, castigul salarial mediu net era in decembrie de 1.477 lei (350 euro), mai mic cu 0,8% in termeni nominali si cu 5,3% in termeni reali fata de decembrie 2008.

Anul trecut s-a inregistrat, astfel, prima scadere a salariilor si a puterii de cumparare dupa ani de majorari accelerate.

 

#forta munca, # salarizare, # cost , #Stiri Locuri de munca