Ce te impiedica sa iti indeplinesti obiectivele?

Luni, 27 Iunie 2011, ora 16:22
2775 citiri
Ce te impiedica sa iti indeplinesti obiectivele?

Unii oameni au mari probleme in a duce la capat obiectivele propuse si cel mai adesea problema are o baza fundamental psihologica. Daca te regasesti in descriere, atunci adevarata ta problema ar putea fi managerii care nu stiu cum sa creeze angajati cu ambitii profesioniste, dar care aplica evaluari bazate tocmai pe indeplinirea obiectivelor. 

Un studiu recent a dezvaluit motivele pentru care unor oameni le este atat de greu sa duca la bun sfarsit un proiect pe care l-au inceput bine, si, odata cu aparitia acestui studiu, specialistii Business Insider ofera si o strategie simpla si eficienta care te poate ajuta sa iti pastrezi motivarea pana la final.

In cadrul studiului a fost analizat modul in care oamenii care urmaresc sa atinga anumite obiective sunt fie afectati de concentrarea asupra etapelor parcurse pana in momentul in care se afla, fie asupra a ceea ce a ramas de realizat de la acum incolo.

Oamenii se folosc, in general, de ambele metode ca instrument de motivare. Intr-adevar,  ambele abordari, folosite in masuri echitabile, pot avea succes.

Retrospectiva realizarilor ne impiedica sa atingem succesul final

Cercetarile au aratat insa ca o concentrare excesiva asupra a ceea ce ai realizat pana acum iti poate chiar submina motivarea, in loc sa o sustina.

Se pare atunci cand urmarim un anumit scop si ne gandim mereu cat de departe am ajuns, avem o senzatie prematura de succes si incepem sa nu mai depunem atat de multe eforturi.

Spre exemplu, in cadrul studiilor, cand unui grup de studenti i s-a spus ca mai are de acoperit 52% din materia pentru un examen important,  studentii s-au simtit mult mai motivati decat in situatia in care li s-a spus ca deja au invatat 48% din materie.

Mai mult decat atat, in momentul in care ne concentram pe progresul facut suntem mult mai predispusi sa incercam sa facem progrese si pentru alte obiective importante, nu doar cel de cu importanta maxima.

Gandeste-te mereu la ce a ramas de facut

Daca ne-am concentra, insa, atentia asupra a ceea ce mai avem de facut, motivarea ar beneficia nu doar de sustinere ci si de un catalizator puternic.

La un nivel fundamental, se pare ca aceasta gandire este puternic legata de conexiunile facute de creierul uman,

Gandirea denumita de cercetatori “To-go” ne ajuta sa depunem mai mari eforturi, din cauza discreptantei intre punctul in care ne aflam si cel in care vrem sa ajungem. Cand creierul detecteaza o discrepanta, acesta are tendinta de a aloca o “armata” de resurse pentru corectarea ei: atentie, efort, o procesare mai profunda a informatiei, dar si puterea vointei.

De fapt, chiar acea discreptanta trage un semnal de alarma care se transpune fizic in gandirea de perspectiva sau gandirea “to-date”. Astfel, multumirea fata de realizarile de pana acum naste o teama ca nu vei mai putea realiza mai mult si de aici vine motivatia de a duce la bun sfarsit proiectul.

Ce trebuie sa faca un manager?

Cei care stiu sa isi indeplineasca obiectivele se forteaza sa atinga finalul si nu se bucura niciodata pentru un lucru pe jumatate facut.

Un manager bun creeaza angajati cu ambitii profesioniste, amintindu-le mereu sa se concentreze pe finalitate si evita sa ofere recompense pentru fiecare pas marunt si nici nu fac nimic care sa impiedice evolutia proiectului.

Incurajarile sunt importante, insa ,daca vrei sa ai o echipa motivata, fii cat mai rezervat cu aprecierile si ofer-le doar atunci cand sarcina este facuta bine in intregime.

#angajati, #evaluare prin obiective, #indeplinirea obiectivelor, #manageri , #Stiri Locuri de munca