Ce faci cand afli ca salariul colegului este mai mare decat al tau

Luni, 07 Martie 2011, ora 17:33
3653 citiri
Ce faci cand afli ca salariul colegului este mai mare decat al tau

Momentul in care afli ca un coleg cu acelasi post ca si tine, aceeasi titulatura si aceeasi experienta ca a ta are un salariu mult mai mare decat tine, este unul foarte delicat. Politicile companiilor interzic de cele mai multe ori discutiile pe aceasta tema, iar asta te-ar putea scuti intr-o oarecare masura de aceasta experienta. Daca nu ai acest "noroc" insa, ai doua variante la indemana: sa te plangi de situatia in care te afli sau sa faci ceva in privinta asta.

Daca alegi sa actionezi, expertii in HR te sfatuiesc sa pui in balans lucrurile, inainte de a deschide o discutie cu seful, potrivit publicatiei WalletPop.com.

Pregateste un Plan A si un Plan B

Daca vrei sa obtii marirea binemeritata, trebuie sa ai o strategie buna, spun specialistii.

Formuleaza-ti niste cerinte pertinente si pune la cale o discutie cu seful, bazata fapte concrete si, intre timp, pune-ti la punct CV-ul pentru a fi sigur ca ai o portita de scapare, in cazul in care lucrurile nu se deruleaza asa cum iti doresti.

Evita negativismul in discutie


Fa o prezentare succinta a lucrurilor si indreapta conversatia in directia avantajelor pe care o astfel de miscare le aduce pentru seful tau dar si pentru organizatie, in loc sa te axezi pe faptul ca ai fost neindreptatit.

Nu te astepta ca seful tau sa fie empatic, te sfatuiesc specialistii.

Cateva date despre salariile celor care lucreaza pe acelasi post, dar in alta companie, ti-ar putea fi chiar de folos, in aceste momente.

Nu oferi nume

Evita sa mentionezi numele colegului mai bine platit, pentru ca aceasta atitudine te va face sa pari invidios, iar intentia ta este sa faci o prezentare cat mai putin melodramatica.

De asemenea, expertii te sfatuiesc sa pastrezi anonimitatea surselor, pentru a evita conflictele si a beneficia in continuare de atentia lor.

Demonstreaza ca esti sensibil

Trebuie sa fii constient ca problema ta salariala nu este singura de acest tip in fata sefului, spun specialistii.

Mai mult decat atat, informatia pe care ai dobandit-o provine dintr-o "scurgere de informatii" pe care executivii nu o apreciaza, de aceea pana si tonalitatea vocii tale trebuie sa fie atent controlata, daca nu vrei sa pornesti o cearta.

Aplica o schimbare a strategiei

Daca discutiile in termeni financiari nu iti par o alegere buna, exista varianta in care te prezinti in fata sefului pentru o promovare, ca urmare a aportului pe care l-ai adus pentru compania sa.

Promovarea aduce cu sine si o marire de salariu, spun expertii, iar daca nu exista posibilitati financiare pentru asa ceva, poti negocia un pachet mai avantajos de beneficii.

Acestea ar putea include o titulatura mai buna, mai mult timp liber, un birou mai mare, beneficii pentru dezvoltarea ta profesionala si chiar libertatea de a munci de acasa, din cand in cand.

Cauta oferte mai bune

Demonstreaza ca esti valoros si gaseste oferte din partea organizatiilor aflate in competitie directa.

Putine lucruri iti pot da aceeasi "greutate" ca si angajat, precum o oferta mai buna din partea competitiei, iar daca organizatia in care esti pune cu adevarat pret pe tine, sigur iti va face o contraoferta pentru a te pastra aproape.

Nu exagera

Nu interpreta salariul mai mic drept o jignire la adresa ta, te sfatuiesc specialistii in HR.

Cel mai probabil, colegul cu un salariu mai bun a fost angajat in perioade economice mult mai prospere sau, pur si simplu, ar putea stapani arta negocierii mult mai bine decat tine.

Exista, desigur, si posibilitatea ca el sa fi ajuns in acel post prin cunostinte sau relatii personale, insa oricare ar fi motivul, atitudinea ta de indignare nu va face decat sa contribuie la crearea unui mediu de munca negativist.

Nu te grabi sa mergi pe cea mai scurta cale catre un salariu mai mare, te sfatuiesc expertii.

#salariu, # probleme salariale, # salariul colegului, # discutie cu seful, # scurgere de informatii, # politica de confidentialitate , #Stiri Locuri de munca