Bugetari: salariile castigate in instanta vor fi esalonate pana in 2013

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 09:37
3618 citiri
Bugetari: salariile castigate in instanta vor fi esalonate pana in 2013

Bugetarii care vor castiga in acest an, prin hotarari judecatoresti definitive, drepturi salariale restante vor fi esalonati la plata pe o durata de trei ani, in intervalul 2011-2013, dupa sistemul aplicat de Guvern in cazul titlurilor executorii din anul trecut si argumentat atunci prin limitarea deficitului.

Esalonarea la plata va fi reglementata prin ordonanta de urgenta, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.

"Ordonanta introduce un nou articol in legislatia actuala, stabilind ca hotararilor judecatoresti definitive emise anul acesta de catre instanta pentru drepturi salariale restante li se va aplica aceeasi esalonare la plata stabilita pentru titluri executorii", au aratat sursele.


Astfel, sumele reprezentand drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar prin hotarari judecatoresti si devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010 vor fi esalonate la plata in urmatorii trei ani, urmand ca in 2011 sa fie platit 34% din valoarea titlului executoriu, in 2012 sa fie achitat 33% din valoarea titlului, iar in 2013 sa fie acordat restul de 33% din valoarea titlului.


Esalonarea la plata este argumentata si in acest caz prin fondurile limitate si riscul depasirii deficitului bugetar.


"S-a considerat in continuare ca, avand in vedere restrictiile bugetare, plata sumelor rezultate din titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale pentru bugetari implica un mare efort pentru bugetul de stat si este neaparat nevoie ca sistemul de esalonare introdus anul trecut sa fie extins si pentru acest an, astfel incat sa fie respectata tinta de deficit bugetar", au aratat sursele citate.


Pentru achitarea salariilor restante in urmatorii trei ani este deja estimat un plus de cheltuieli bugetare in suma totala de 1,39 miliarde lei, respectiv 463 milioane lei in 2011, 462 milioane lei in 2012 si 473 milioane lei in 2013.


In vara anului trecut, Guvernul a decis ca drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti in favoarea bugetarilor, in principal pentru personalul din justitie si administratia penitenciarelor, devenite executorii pana la 31 decembrie 2009, vor fi esalonate la plata cu cate o treime din valoarea titlului, in perioada 2010-2012.


Astfel, in 2010 este achitat 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011 se plateste 33% din valoarea titlului, iar in 2012 se restituie 33% din valoarea titlului.


In cursul acestui termen, orice cerere de executare silita se suspenda de drept. Sumele platite se actualizeaza cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica.

 

#bugetari, #reesalonari, #restante, #salarii , #Stiri Locuri de munca