Autoevaluarea, atuul tau in evaluarea performantei

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 14:25
16746 citiri
Autoevaluarea, atuul tau in evaluarea performantei

Placerea de a vorbi despre propria persoana difera de la un angajat la altul, unii se simt extrem de confortabil facand asta, altii sunt mai rezervati cand vine vorba de laudele propriilor realizari. Pentru acestia din urma, cerinta de a face o autoevaluare in procesul de evaluare a performantelor realizat de manager poate ridica o serie de intrebari, care de cele mai multe ori pornesc dintr-un punct gresit, potrivit Monster.com.

Primul pas inainte de a incepe sa scrii autoevaluarea, este sa te relaxezi si sa realizezi ca astfel de evaluari nu au fost gandite pentru a face rau angajatilor ci pentru a contribui la evolutia carierei fiecaruia.

Autoevaluarile sunt foarte des utilizate in companii, mai ales pentru ca managerii nu au cum sa tina evidenta fiecarui pas facut de tine intr-o zi de munca, de-a lungul unui an intreg.

Aceasta evaluare este si o oportunitate de a-i aduce aminte sefului cate realizari ai avut in ultima vreme, spun specialistii in HR.

Prezinta-ti realizarile punctual

In ziua de azi multi angajati muncesc independent si iau multe din deciziile de baza in jobul lor si tocmai de aceea putini dintre manageri sunt constienti de valoarea subordonatilor lor.

In acest sens, este foarte important sa prezinti cat mai detaliat realizarile tale, sa oferi informatii cat mai concrete si sa eviti termenii vagi, te sfatuiesc specialistii.

Momentul autoevaluarii nu este tocmai cel mai potrivit pentru falsa modestie, de aceea indicat este sa incluzi fiecare dovada palpabila care sa sustina insiruirea ta de realizari de pe hartie.

Asuma-ti defectele

Pe de alta parte, cand trebuie sa abordezi aspectele negative, specialistii citati de Monster.com te sfatuiesc sa evidentiezi zonele care au influentat dezvoltarea ta profesionala.

Niciodata sa nu expui o problema in autoevaluare, fara sa expui si o solutie, chiar daca nu este cea mai buna, intrucat asta demonstreaza ca esti capabil sa iti asumi responsabilitati si poti sa te coordonezi singur, spun expertii.

Contrar a ceea ce crede multa lume, multi manageri apreciaza angajatii care au astfel de initiative, pentru ca le usureaza munca, nu mai au nevoie de explicatii suplimentare si pot evolua singuri, potrivit Monster.com.

Indreapta dialogul in directia pe care ti-o doresti

O mare parte din autoevaluare este influentata de perspectiva abordata de tine.

Nu interpreta experienta aceasta ca pe o oportunitate pentru sefii tai sa te acuze de ceva, ci mai degraba bucura-te de moment pentru a-ti forma o imagine mai buna in fata lor.

Autoevaluarea iti permite sa incadrezi conversatia asa cum iti doresti, sa controlezi ce iti poate afecta evaluarea performantei si sa inaintezi in discutie dupa bunul tau plac.

Acest tip de initiativa te ajuta sa iti faci o evaluare de succes, concentrata pe propria cariera si in acelasi timp ai control complet asupra a ceea ce se afirma despre tine si ti-ar putea influenta viitorul profesional.

#autoevaluare, #cariera, #evaluare, #performante , #Stiri Locuri de munca