Ar trebui sa-ti minti vreodata seful?

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 21:22
3394 citiri
Ar trebui sa-ti minti vreodata seful?

Orice fel de minciuna este contraindicata – mai ales la locul de munca. Vorba care spune ca minciuna are picioare scurte si-a dovedit valoarea in timp. Mai devreme sau mai tarziu, minciunile te vor ajunge din urma.

Cunosti probabil discutiile despre cum nu e bine sa minti la interviu, la birou sau in CV, insa ce se intampla daca te gandesti sa-ti minti seful? Exista exceptii?

Shawn Achor, consultant si expert in psihologie, spune ca, in cadrul fiecarui birou in care si-a oferit serviciile de consultanta, a descoperit ca cei mai multi oameni mint atunci cand nu exista nici o “siguranta psihologica,” scrie CareerBuilder.

“Nu exista nici o siguranta psihologica atunci cand managerii nu le permit oamenilor sa fie umani – adica sa greseasca si sa nu fie perfecti,” spune Achor. “Daca un manager nu este capabil sa auda lucruri negative, sa se confrunte cu confuzii sau obstacole, atunci acel manager va fi mintit destul de des. Managerii buni vor o evaluare exacta a prezentului, chiar daca nu este pozitiv. Sefii nepriceputi vor iluzia progresului in prezent, cu costul succeselor viitoare.”

Chiar daca aceasta pare o situatie cunoscuta, nu inseamna ca este acceptabil sa minti, spune Mark Goulston, autor al cartii "Just Listen: Discover the Secret to Getting Through to Absolutely Anyone."

“In afara de situatiile in care ii spui sefului ca ceva ii sta bine atunci cand de fapt nu ii sta sau cand ii spui ca fost clar atunci cand nu a fost, nu pot sa ma gandesc la nici un moment in care sa fie in regula sa-ti minti seful. Pot sa imi imaginez multe situatii in care poti scapa cu minciuna, mai ales cand multi dintre sefi nu spun tot adevarul,” spune Goulston.

“Problema este ca ce incepe ca un obicei prost poate deveni un stil de viata. Daca incepi cu mici minciuni, sansa sa continui asa este foarte mare.”

Fie ca este in regula sau nu sa-ti minti seful, angajatii o vor face oricum. Iata cinci situatii frecvente in care angajatii sunt tentati sa minta si daca ar trebui sau nu sa spuna adevarul:

Situatia Nr. 1: Seful iti cere sa faci ceva ce nu vrei sa faci

Ar trebui sa minti? Este ok sa-i spui sefului ca este “fericit: sa afci ceva pentru el, chiar daca nu esti. Astfel, arati ca esti un jucator de echipa si ca vei face orice pentru a ajuta compania sa aiba succes.

“Incearca sa-ti adaptezi gandirea astfel incat sa fii recunoscator cu privire la ceva legat de jobul tau sau doar la faptul ca ai un job, pentru a transforma acea ‘fericire’ in ceva sincer. Cu alte cuvinte, lasa-ti fericirea ca ai un job sa contrabalanseze nefericirea de a face orice sarcina pe care acesta o presupune,” spune Goulston.

“De asemenea, da-ti seama ca lucrurile vor iesi mult mai bine pentru tine daca nu esti extrem de pretentios – usor de multumit, greu de suparat – decat daca esti greu de satisfacut – greu de multumit, usor de suparat.”

Situatia Nr. 2: Ai dormit mai mult si intarzii la serviciu

Ar trebui sa minti? Depinde – sa-i spui sefului tau ca nu ti-a sunat alarma (cand de fapt ai inchis-o si te-ai culcat la loc) ar putea fi o explicatie acceptabila, spune Goulston – insa doar o data.

“Foloseste-o de doua ori si devine o scuza; foloseste-o de mai mult de doua ori si risti sa pari dezorganizat si iresponsabil, ceea ce se poate intoarce impotriva ta,” spune el.

Situatia Nr. 3: Nu iti sunt foarte clare niste lucruri, dar spui ca nu ai nici o intrebare, ca sa nu pari neatent sau greu de cap

Ar trebui sa minti? Este in regula sa-i spui sefului ca nu ai nici o intrebare cand de fapt ai, insa doar daca stii ca vei putea sa obtii raspunsurile din alta parte, spune Goulston. Totusi, daca nu afli raspunsul si astfel comiti o greseala, risti sa ai de suferit mai tarziu.

“O modalitate de a vorbi cu seful in mod respectuos si plin de apreciere este sa spui ca ‘Acest lucru este prea important pentru mine pentru a omite ceva ce ati spus, pentru ca nici unul dintre noi nu va fi fericita daca ajung sa gresesc ceva. Ati putea, va rog, sa repetati ce ati spus sau sa explicati altfel?’” sugereaza Goulston.

Situatia Nr. 4: Esti in urma cu un proiect, insa spui ca esti cu munca la zi, pentru a evita problemele

Ar trebui sa minti? Daca aceasta este singura data cand ai ramas in urma cu treaba, este in regula sa spui ca esti cu toate la zi, spune Goulston. Adica, daca tu consideri ca vei putea sa termini proiectul in timp util. insa, daca minti in mod repetat ca esti cu munca la zi si ratezi termenul-limita, risti sa pari un om dezorganizat, iresponsabil si pe care nu se poate baza nimeni.

“Nu vrei sa iti sumi acest risc, pentru ca seful tau te poate trece rapid in categoria celor pe care ii vede similar,” spune acesta. “Si nu vrei sa fii privit ca cei despre care seful tau crede ca nu isi fac treaba.”

Situatia Nr. 5: Spui ca nu poti veni la birou pentru ca esti bolnav, cand de fapt vrei doar o zi libera

Ar trebui sa minti? Daca ai nevoie de o zi libera, cel mai bine este sa fii sincer si sa ceri una. “Daca esti ca majoritatea oamenilor, daca spui ca esti bolnav, te vei teme sa nu fi prins sau te vei simti vinovat ca ai mintit, ceea ce te poate priva de bucuria unei zile libere,” spune Goulston.

In final, Goulston sugereaza sa-ti amintesti ca, desi seful tau s-ar putea supara la inceput, acesta va ierta o greseala nevinovata. Insa seful nu va ierta si nu va uita niciodata ca l-ai mintit.

#angajat, #cariera, #companie, #job, #minciuna, #sef , #Stiri Locuri de munca