PwC: Doar angajatii-cheie vor primi cresteri de salarii in 2009

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 13:34
1784 citiri
PwC: Doar angajatii-cheie vor primi cresteri de salarii in 2009

Multinationalele nu vor mai efectua in acest an cresteri salariale cu doua cifre pentru toti angajatii, asa cum s-a intamplat in anii precedenti, ci se vor limita sa majoareze salariilor doar celor care ocupa pozitii cheie.

Potrivit Ruxandrei Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania, principalul motor al platii variabile a disparut in conditiile in care tot mai multe companii se confrunta cu o contractare a veniturilor, nu cu o expansiune a lor, asa cum se intampla in anii trecuti, scrie Business Standard.

In sustinerea acestei idei, reprezentantul PWC a citat un studiu realizat de compania de consultanta la inceputul anului, potrivit caruia peste 40% din companiile de pe piata locala au redus bugetele alocate beneficiilor pentru anul in curs.

"Motivatia pentru care se ia bonus in general a disparut, deoarece nu ne-am facut bugetul. Cu siguranta vor exista pozitii-cheie, persoane care au avut o contributie extraordinara in acest an si care vor primi o plata variabila, dar nu la nivelul anului trecut si nu in mod generalizat pentru intreaga companie", a precizat Ruxandra Stoian.

"Principalele caracteristici ale pietei vor fi «inghetarea salariilor» si amanarea sau esalonarea cresterilor, nu vom mai asista la cresteri salariale de 15% pentru toata compania, ci de cifre mult mai mici si aplicate diferentiat numai pentru anumite pozitii-cheie", a completat oficialul PricewaterhouseCoopers Romania. "Deja s-a vorbit de multe ori despre reducerea beneficiilor si despre reanalizarea lor, dar in conditiile in care pachetul de beneficii inseamna aproximativ 6-8% din pachetul salarial total, iar valoarea lor este mai mare la pozitiile de management, reducerile care se pot obtine nu sunt esentiale.

#angajati, #cresteri, #esalonare, #salarii , #Resurse umane