Cum alegi cadoul potrivit pentru colegii de birou

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 13:28
4241 citiri
Cum alegi cadoul potrivit pentru colegii de birou

Spiritul Craciunului devine tot mai accentuat pentru companii si angajatii lor, iar cadourile nu lipsesc, chiar daca este an de criza. Cu toate acestea nu trebuie sa uiti ca orice cadou oferit celor din jur iti poate plasa o eticheta, ca si comportamentul tau la petrecerea de sfarsit de an, spun specialistii in Resurse Umane. 

Actioneaza cu grija cand vrei sa faci asemenea acte de generozitate si tine cont de cateva sfaturi oferite de expertii in HR pentru Forbes.com.

Atentie la cadourile pentru sefi

Cand ii faci un cadou special sefului, gestul poate fi interpretat drept o incercare de a obtine o favoare din partea acestuia si de a concura impotriva colegilor.

Daca simti nevoia totusi ii multumesti acestuia, poti lua in considerare ideea de a strange bani cu toti colegii si sa luati un cadou din partea grupului.

Iuliana Stan, Business Manager Human Synergistics, considera insa ca gestul de a face un cadou sefului este receptionat ca unul foarte frumos, atata timp cat este oferit cu bucurie. In caz contrar, acest lucru se simte, iar un cadou din obligatie reprezinta un efort inutil.

Potrivit acesteia, un cadou din partea echipei este mai apreciat de sef dar si mai eficient pentru angajati, iar bugetul trebuie sa se incadreze in posibilitatile fiecaruia.

Mancarea gatita e mereu o alegere buna

Chiar daca toata lumea se plange de excesul de mancare de la mesele de sarbatori, este evident ca ei mananca atata mancare din placere.

O prajitura facuta in casa poate fi o idee buna, mai ales daca ai talent la gatit.

Imparte dulciurile cu toti colegii din birou

Cea mai buna modalitate de a multumi pe toata lumea este sa imparti bucuria cu fiecare coleg.

Daca te incumeti sa faci chiar tu fursecuri, aseaza-le frumos in sala de sedinte sau intr-un loc in care toata lumea are acces si vei vedea cum bucuria se raspandeste intre toti colegii tai.

Fa schimb de cadouri cu colegii apropiati in timpul liber

Cand vrei sa ii oferi un cadou deosebit colegului cu care te intelegi foarte bine, evita sa faci asta chiar la birou.

Stabileste o iesire in oras, astfel incat sa nu ii pui in situatii delicate pe ceilalti colegi.

Tine cont de regulile companiei

Nu cumpara sticle de alcool sau alte produse pe care compania la interzice in interiorul ei, te sfatuiesc expertii.

Fii cat mai ponderat

Chiar si cadourile secrete de Craciun trebuie sa aiba o limita atat ca buget cat si ca originalitate.

S-ar putea ca, desi iti cunosti colegul de ani de zile, acesta sa nu aprecieze o anumita gluma si sa starnesti conflicte fara sa iti dai seama.

Potrivit Iulianei Stan, un cadou este o eticheta pe care ne-o punem noi insine pentru ca un cadou va vorbi intotdeauna despre interesul pe care il avem fata de persoana careia ii daruim respectivul obiect.

In cazul in care singurul interes este acela de a demonstra exagerat darnicia noastra, atunci cadoul va vorbi despre noi, sustine aceasta.

"A oferi ar trebui sa fie intotdeauna despre cel care primeste, nu despre cel care ofera" a declarat Iuliana Stan pentru Bloombiz.ro.

#cadou, #colegi, #craciun, #sef , #Resurse umane