10 sfaturi pentru un CV forte

Joi, 18 Februarie 2010, ora 22:41
2841 citiri
10 sfaturi pentru un CV forte

Aproximativ unul din patru manageri in resurse umane spun ca primesc, in medie, mai mult de 75 de CV-uri pentru fiecare job disponibil, potrivit unui studiu.

Cand raspunsurile la un anunt de angajare sunt atat de coplesitoare, managerii in resurse umane se straduiesc deseori sa distinga candidatii intre ei – mai ales ca mare parte dintre acestia petrece doar un minut sau doua pentru a evalua CV-ul fiecarui candidat. De aceea, cei care isi cauta un job trebuie sa fie intelepti cand vine vorba de continutul si prezentarea CV-ului, indeamna CareerBuilder.

Din nefericire, chiar si cei mai talentati si cei mai calificati candidati au uneori CV-uri slabe. Fie ca le scriu in graba, fie ca nu cunosc prea multa gramatica sau sunt nesiguri pe ei insisi, neputand astfel sa se vanda in fata angajatorilor, acestia esueaza in obtinerea interviurilor, pentru ca CV-urile lor nu demonstreaza imediat ce beneficiu pot sa ofere companiei.

Pentru a depasi aceasta dilema, ia in considerare sfaturile lui Susan Britton Whitcomb, pentru a scrie un CV extraordinar, sfaturi extrase din cartea sa, "Résumé Magic":

1. Cunoaste-ti publicul inainte sa te apuci sa scrii. Ce abilitati si ce competente cauta? Ce cunostinte cer? Ce tendinte urmeaza? Ce oportunitati ii intereseaza? Ce probleme au si cum pot si acestea rezolvate? La ce proiecte ii poti ajuta?

2. Captuseste-ti CV-ul cu cuvinte-cheie – acele cuvinte care iti descriu functia, cunostintele de baza, abilitatile, companiile impresionante sau angajatorii renumiti, universitatile prestigioase ale caror cursuri le-ai urmat, diplomele, experienta, softurile, colaborarile si multe altele.

3. Gaseste cuvinte-cheie, urmarind anunturile relevante de angajare sau anunturile extrem de detaliate din publicatiile de nisa, citind fisa postului sau sarcinile jobului pe site-urile companiei, citind newsletterele importante sau publicatiile din domeniu si efectuand interviuri informationale cu contactele din domeniu si asa mai departe.

4. Pozitioneaza informatiile esentiale in “centrul vizual” al paginii. Imprastie cuvintele-cheie de-a lungul paragrafelor care iti descriu calificarile si experienta profesionala, dar si in scrisoarea de intentie. Creeaza o sectiune cu cuvinte-cheie pentru variantele electronice ale CV-ului tau.

5. Rezista tentatiei de a pacali softul responsabil de screening-ul aplicantilor punand, de exemplu “project manager” de noua ori in CV, cand de fapt ai experienta minina sau inexistenta ca project manager.

6. Atunci cand scrii descrierile joburilor avute in trecut, incearca sa nu depasesti un paragraf de aproximativ cinci randuri. Sumarizeaza orice declaratii redundante si prezinta materialul cu accent pe abilitatile transferabile. Subliniaza intotdeauna realizarile importante.

7. Daca scrii un CV functional sau bazat pe aptitudini, concentreaza-te pe trei, maximum 5, abilitati interconectate si inclina spre abilitatile ocupationale (precum event planning-ul, marketing-ul sau coordonarea proiectelor) in loc de abilitatile personale (precum abilitati analitice, de rezolvare a problemelor sau talente organizationale) pentru categoriile de sub header.

Dupa ce ai selectat aceste categorii, dezvolta doua-cinci fraze, alaturi de realizarile tale specifice, care sa inglobeze experienta ta pentru fiecare subcategorie.

Proaspetii absolventi, care au experienta de lucru limitata, isi vor aseza, in mod normal, sectiunea de “Educatie” la inceputul CV-ului, dupa declararea obiectivelor sau calificarilor.

9. Pentru categoriile precum afilieri, publicatii, prezentari sau premii si onoruri, ia in considerare posibilitatea de a prezenta aceste informatii intr-o lista cu bullet points sau intr-un format cu doua coloane, pentru a economisi spatiu si a conferi un aspect vizual placut si ordonat.

10. Gandeste ca un copywriter: Fii concis, insa ofera suficient de multe date pentru a genera interes si dorinta de a fi intalnit.

#angajare, #companie, #cv, #forte, #job , #Resurse umane