Romanii ar fi dispusi sa castige mai putini bani, numai sa scape de stres si sa aiba mai mult timp liber

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 13:52
3392 citiri
Romanii ar fi dispusi sa castige mai putini bani, numai sa scape de stres si sa aiba mai mult timp liber
Foto: CC0 Creative Commons

Romanii isi doresc sa castige mai mult timp personal in loc de bani, iar 55% spun ca sunt dispusi sa accepte un loc de munca mai prost platit, dar care sa le ofere mai mult timp liber, conform unui studiu care masoara tendintele in stilul de viata al romanilor in 2018.

In acest timp, Romania trece printr-o criza pe piata muncii, cand tot mai multe companii se plang ca nu gasesc resurse umane, in ciuda salariilor oferite.

Totodata, conform studiului realizat de Hunters, noua divizie de trenduri a companiei de cercetare Unlock Market Research, cea mai puternica tendinta, recunoscuta de 65% dintre romani, este dorinta de a-si incetini ritmul alert al vietii.

Oamenii vor sa isi recupereze timpul personal, sa se bucure cu adevarat de el si cauta sa faca doar lucrurile care le plac, inclusiv la munca. Romanii nu mai sunt dispusi sa lucreze peste program sau in weekend si simt ca ziua este prea scurta pentru tot ceea ce vor sa faca.

Romanii cauta din ce in ce mai mult linistea din afara tehnologiei si autenticitatea in relatiile inter-umane. De aceea, 37% dintre romani deja isi limiteaza timpul petrecut pe internet sau pe telefonul mobil, inchizandu-le dupa-amiaza si in weekend-uri, iar 7 din 10 simt ca ii afecteaza consumul de tehnologie.

Motivul, spun sociologii, este ca libertatea pe care o ofera tehnologia este una falsa, ce provoaca dependenta si ne face adesea sa irosim timpul.

In schimb, romanii sunt tot mai preocupati de bucuriile simple care ii reconecteaza cu tot ce este uman - vor sa se intalneasca mai des cu cei dragi, sa se joace mai mult, sa stea in natura, tendinta confirmata de peste 61% dintre noi. Sociologii explica fenomenul ca fiind un revers al abuzului de tehnologie si a lumii virtuale.

Studiul arata ca simtim nevoia de a aduce mai mult sens in viata noastra si de a face lucruri mai importante. Trei din 10 romani fac voluntariat in mod activ pentru cauze sociale sau de mediu, fara sa fie constransi. Multi dintre ei sunt tineri si copii si aleg voluntariatul pentru actiuni de reciclare si protejare a naturii.

La nivel general, 43% dintre romani recunosc trendul de a avea un mediu mai curat, iar unii spun ca se simt vinovati daca nu fac nimic pentru asta.

Studiul incadreaza tendintele in patru teritorii de schimbari majore in Romania: "Ne luptam pentru a ramane umani" - tendinta validata de 60% dintre romani; "Comunitatea are o voce mai importanta ca oricand" (validata de 45% dintre romani) si nu ne mai este rusine ca suntem romani (41% considera ca Romania a inceput sa conteze pe harta lumii); "Rolurile traditionale au fost redefinite" (59% dintre oameni), "Ne dorim sa incetinim ritmul" - cea mai puternica tendinta, confirmata de 65% dintre romani.

Romanii au inceput sa fie deranjati de presiunea de a alerga inutil. Ei vor sa recupereze pacea sufleteasca, sa castige mai mult timp pentru ei insisi, renuntand la lucrurile care ii sufoca sau care nu le sunt strict necesare.

Oamenii cauta un echilibru interior si din ce in ce mai multi sunt gata sa renunte chiar si la salarii mai mari, doar pentru a-l obtine.

Ca urmare, limitarea consumului de tehnologie pentru a castiga timp de calitate este o importanta tendinta ce decurge din aceasta nevoie si care e confirmata de 71% dintre romani.

Un alt trend validat de 56% dintre romani este limitarea la zona de confort. Oamenii planifica mai mult, cauta atent cele mai bune oferte de pe piata si fac economii, considerand ca stabilitatea financiara este mai importanta decat progresul financiar.

#stres loc munca, #stres angajati , #Oferte munca