Ridicarea restrictiilor de munca din Italia pentru lucratorii romani, salutata de MAE

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 09:35
2138 citiri
Ridicarea restrictiilor de munca din Italia pentru lucratorii romani, salutata de MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, saluta decizia Guvernului Italian de a elimina restrictiile privind accesul pe piata italiana a muncii pentru lucratorii romani de la 1 ianuarie 2012.

MAE subliniaza ca masura are o semnificatie aparte in contextul crizei economico-financiare care afecteaza intreaga Europa si reprezinta un factor favorizant pentru consolidarea relatiilor economice romano-italiene, potentate de prezenta unei numeroase comunitati romanesti in Italia si a unei semnificative comunitati de afaceri italiene in Romania. Totodata, decizia reconfirma contributia membrilor comunitatii romanesti la dezvoltarea economica a Italiei.

Potrivit sursei citate, liberalizarea completa a pietei italiene a fortei de munca a reprezentat un subiect constant al dialogului politico-diplomatic, partea romana reiterand permanent, atat in dialogul la nivel inalt, cat si in demersurile Ambasadei Romaniei la Roma pe langa partenerii italieni, necesitatea eliminarii restrictiilor aplicate lucratorilor romani, astfel incat acestia sa poata beneficia de aceleasi drepturi ca si cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, decizia Guvernului italian reflecta, pe deplin, pozitia promovata la nivelul institutiilor europene, cel mai recent prin Rezolutia Parlamentului European privind libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana adoptata la 15 decembrie 2011 si prin Raportul Comisiei Europene din 11 noiembrie 2011 referitor la functionarea aranjamentelor tranzitorii privind libera circulatie a lucratorilor din Romania.

Conform acestor documente, mobilitatea lucratorilor in spatiul UE nu ar trebui considerata o amenintare pentru pietele muncii din statele membre, mentinerea sau extinderea restrictiilor privind libera circulatie a lucratorilor avand, de fapt, un efect negativ asupra economiei europene, se arata in comunicatul MAE.

#locuri de munca Italia, #permise de munca Italia, #mucitori romani Italiei , #Locuri munca in strainatate