Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inspectia Muncii, amenzi de milioane de lei pentru munca la negru

Inspectia Muncii, amenzi de milioane de lei pentru munca la negru


Inspectia Muncii a depistat, in perioada 11 - 15 februarie, un numar de 206 persoane care lucrau fara forme legale, amenzile aplicate pentru munca la negru depasind 1,7 milioane de lei, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de catre institutie.

Inspectia Muncii a facut, in perioada 11 - 15 februarie, actiuni de control in urma carora a aplicat amenzi in valoare totala de 2,735 milioane de lei.

In domeniul relatiilor de munca s-au efectuat 2.454 controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2,16 milioane de lei.

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost organizate 1.553 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 575.000 de lei.

Inspectorii de munca au constatat 2.414 deficiente si au aplicat 2.300 de sanctiuni contraventionale.

De asemenea, la sapte angajatori s-a dispus oprirea din functiune a echipamentelor de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare.

Principalele abateri constatate in cadrul controalelor au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, in fisa postului nu s-au stabilit atributiile corespunzatoare pentru toti salariatii, contractele individuale de munca nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor aplicabile la nivelul angajatorului, nu au fost duse la indeplinire masurile obligatorii dispuse in controalele anterioare, primirea la munca a persoanelor s-a realizat in absenta certificatului medical, concediile de odihna neefectuate in perioada lucrata nu s-au compensat in bani.

De asemenea, inspectorii au mai constatat ca nu s-a facut dovada achitarii drepturilor salariale catre salariati, regulamentul intern nu continea dispozitii referitoare la criteriile si procedurile de evaluare a activitatii profesionala a salariatilor, registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic nu se pastra la sediul societatii, lipsea dovada instruirii periodice a lucratorilor, activitatea de securitate a muncii la nivelul unitatilor era organizata necorespunzator, riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala nu erau evaluate sau ca activitatea la locul de munca se desfasura fara efectuarea examenul medical la angajare sau periodic.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1804 ori