Vrei un job la Bruxelles? Vezi tot ce trebuie sa stii

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 12:19
9971 citiri
Vrei un job la Bruxelles? Vezi tot ce trebuie sa stii

Un loc de munca la Bruxelles cantareste greu la CV-ul tau, iti arata valoarea profesionala si contribuie foarte mult la dezvoltarea ta pe toate planurile. Dincolo de dezvoltare, un job la UE iti aduce un salariu care porneste de la 2.500 de euro pe luna, suma la care se adauga o serie de beneficii pentru tine si familia ta.

Pe data de 1 decembrie 2011 se deschide competitia pentru asistenti in domeniile finante/contabilitate, comunicare si project management, iar Euroconcurs.ro organizeaza, in data de 19 si 20 noiembrie, cursuri de pregatire pentru testele si evaluarile care vor avea loc la Bruxelles.

"Joburile europene reprezinta o adevarata carte de vizita pentru cei care isi doresc sa aiba o cariera europeana. In plus, lucrul intr-un mediu multicultural arata ca esti o persoana foarte flexibilia, dinamica, proactiva care se poate adapta cu usurinta oricarui mediu", a explicat Mihaela Stroe, project manager Euroconcurs.ro, intr-un interviu exclusiv acordat Business 24.

Ce joburi sunt disponibile acum, in cadrul institutiilor europene?

Institutiile europene, prin intermediul Biroului Permanent pentru selectia personalului angajeaza persoane calificate pentru pozitii de asistenti (in domeniul secretariatului, dar si alte domenii), administratori (pentru diferite domenii precum economie, statistica, informatica, resurse umane, comunicare, administratie publica europeana etc), specialisti in domenii variate (chimie, inginerie nucleara, economie, resurse umane) ca functionari permanenti pe perioada nedeterminata. In plus, pot exista pozitii de agenti contractuali si agenti temporari in diferite domenii (contracte cu durata de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire la 6 ani) si de experti nationali detasati (pe perioada determinata).

De anul acesta, exista doua perioade clare cand se pot sustine examene pentru aceste posturi: de obicei in luna martie se deschid competitiile pentru administratori, iar in decembrie pentru asistenti. Pe data de 1 decembrie 2011 se deschide competitia pentru asistenti (grad AST3) pentru domeniile finante/contabilitate, comunicare si project management.

Ce trebuie sa faci ca sa le obtii?

Pentru a obtine o astfel de pozitie in cadrul institutiilor europene, indiferent daca vrei sa fii asistent sau administrator, trebuie sa urmezi urmatoarele etape: o etapa de preselectie, care se sustine pe computer si se numeste Computer Based Test (CBT) unde aplicantii trebuie sa rezolve contra cronometru exercitii care le testeaza abilitatile verbale, numerice, abstracte si de gandire situationala (verbal reasoning, numerical reasoning, abstract reasoning si situational judgement). Cei care depasesc aceasta etapa sunt chemati la Bruxelles intr-un centru de evaluare unde sunt pusi la alte patru probe: studiu de caz (test scris pe computer), abilitati de prezentare, exercitiu in grup pentru evidentierea abilitatilor de a lucra in echipa si interviu de selectie structurat in fata comisiei de evaluare.

Pentru a trece cu succes ambele etape trebuie sa te pregatesti temeinic si aceasta este scopul principal al Euroconcurs.ro. Organizam sistematic cursuri intensive de pregatire atat pentru CBT cat si pentru Assesment Center- ul de la Bruxelles (urmatorul curs este in data de 20 si 21 noiembrie 2011. In plus, cursantii nostri primesc acces la o platforma de e-learning unde pot rezolva contra cronometru exercitiile pentru examenul CBT (fiind o simulare a examenului real). Timpul este factorul decisiv pentru depasirea testelor, iar batalia cu el se castiga printr-o pregatire sistematica.

Cat poti castiga, ca angajat la institutiile UE?

Plata salariului la Comisia Europeana se compune din salariu de baza si alocatii suplimentare.

Salariu de baza difera in functie de categorie, grad, nivel: spre exemplu, asistent 1 incepe de la 2.556,21 euro, asistent 3 incepe de la 3.273,22 euro, administrator 5 incepe de la 4.190,20 euro.

Pe langa salariul de baza, beneficezi si de alte alocatii pentru familie, pentru casa (2% din salariul de baza + 167,31 de euro), alocatie pentru copil aflat in intretinere (365,60 de auro) sau alocatie pentru gradinita (89,31 de euro)

Avand un job la Bruxelles, poti recupera taxele scolare pana la un maxim de 248,06 de euro, suma care poate fi dublata in anumite cazuri.

Acestea nu sunt singurele beneficii pe care le ai aplicand pentru un astfel de job. Vei primi, de asemenea, o alocatie pentru expatriere, care inseamna 16% din salariul de baza, sau o alocatie de rezidenta in strainatate, care inseamna 4% din salariul de baza.

Desigur, trebuie sa stii ca se aplica si o serie de deductii din salariul de baza pentru a contribui la sistemul social. Astfel, contributia pentru pensie este de 11.3% din salariu, pentru asigurarile de sanatate vei plati 1.70%, iar pentru asigurarea de accident vei plati 0.10% din salariu.

Agentii temporari si contractuali platesc 0.81% asigurare de somaj.

Taxele pentru venit sunt percepute progresiv de la o rata cuprinsa intre 8% si 45% din portiunea taxabila a salariului pentru functionarii publici. Agentii contractuali nu platesc taxa de venit.

Mai este perceputa si o taxa speciala, de 5.07%, calculata la acea parte a remuneratiei care depaseste salariul minim.

Ce deschideri iti ofera un job la UE trecut in CV?

Deschiderile sunt enorme: pentru ca selectia este una bazata pe calitate, un job obtinut la UE arata clar valoarea ta profesionala. Este o adevarata carte de vizita pentru cei care isi doresc sa aiba o cariera europeana. In plus, lucrul intr-un mediu multicultural arata ca esti o persoana foarte flexibilia, dinamica, proactiva care se poate adapta cu usurinta oricarui mediu. Este bine ca noi romanii sa ne orientam cat mai mult pentru joburi in afara Romaniei, atat in institutiile europene cat si in agentiile acestora, pentru ca avem un potential enorm ce trebuie valorificat la maxim. Cred ca un job la UE iti atarna greu la CV!

Care este diferenta intre modul de evaluare cu care sunt obisnuiti romanii si cel european?

Euroconcurs.ro organizeaza cursurile de pregatire pentru ca exista clar o diferenta intre modul de evaluare cu care noi suntem obisnuiti si sistemul european de recrutare. Chiar daca la scoala invatam si ne dezvoltam abilitatile de calcul numeric, de rationare, cele abstracte si verbale, nu suntem obisnuiti sa le folosim zi de zi. Ne lipseste practica. Treptat se vor introduce si in Romania modalitati asemanatoare de examinare, centrele de evaluare deja au aparut si sunt folosite in mediul corporatist. Pararea mea este ca romanii vor trebui sa fie pregatiti mental si practic pentru astfel de practici de recrutare deoarece competitie pe piata muncii este tot mai mare si trebuie sa stie cum sa faca diferenta.

La ce trebuie sa se astepte un roman, cand ajunge sa lucreze la UE?

La disciplina, la seriozitate, la un mediu in care esti sustinut sa te dezvolti (ti se cere sa stii cel putin o limba europeana, dar odata ce intri este sprijinit sa inveti inca una), la acces nelimitat la resurse pentru dezvoltarea personala, la un salariu decent pentru tine si familia ta, la posibilitatea copiilor tai de a invata la o scoala europeana, la provicarea unui mediu multicultural.

Daca vrei sa lucrezi la UE, poti sa faci asta. Nu este imposibil. Cunosc si am pregatit foarte multi romani (atat prin traininguri cat si prin coaching) sa lucreze la UE si am primit mereu feedback pozitiv.

#joburi la Bruxelles, #loc de munca, #job UE , #Job in UE