Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministru britanic: Relatia Londra - Bucuresti, prea valoroasa pentru ca imigratia sa devina o problema

Ministru britanic: Relatia Londra - Bucuresti, prea valoroasa pentru ca imigratia sa devina o problema


David Lidington, ministrul britanic pentru Afaceri Europene, a declarat, la Bucuresti, ca subiectul romanilor care vin in Marea Britanie este unul important si ridica ingrijorari de inteles, insa relatia bilaterala valoreaza prea mult pentru a lasa aceasta tema sa devina una problematica.

"Acesta este un subiect important, care ridica ingrijorari de inteles, dar eu cred ca relatia noastra valoreaza prea mult pentru a permite acestei teme sa devina una problematica. Si vreau sa fiu clar. Marea Britanie isi va deschide piata muncii lucratorilor romani si bulgari de la inceputul lui 2014. Este obligatia noastra prin

Tratat sa facem asta si nu avem nicio intentie sa procedam altfel. Recunoastem impactul pozitiv al cetatenilor europeni care pun in practica libertatile lor fundamentale. De aceste libertati se bucura zilnic si nu mai putin de 1,5 milioane de cetateni britanici care traiesc si lucreaza sau studiaza in alte tari din UE", a afirmat marti seara intr-o conferinta la Colegiul Noua Europa oficialul britanic, aflat in vizita la Bucuresti.

El a subliniat ca una dintre cele mai importante realizari ale UE este indepartarea barierelor pentru libera circulatie, iar guvernul de la Londra recunoaste si apreciaza contributia adusa de zecile de mii de romani muncitori din Marea Britanie, care lucreaza in sectorul profesiilor, in constructii, asistenta medicala, agricultura.

Pe de alta parte, el a asigurat ca masurile pregatite de guvernul britanic pentru restrictionarea accesului imigrantilor la sistemul de beneficii sociale nu va fi unul discriminatoriu.

"In Marea Britanie construim un sistem de imigratie care sa functioneze in interesul nostru national, sustinand economia noastra prin atragerea celor mai bune talente din intreaga lume, inclusiv din Romania si Bulgaria, iar in acelasi timp sa ne protejeze serviciile publice si sistemul de asigurari sociale si incercand sa puna capat imigratiei ilegale si abuzurilor la adresa sistemului.

Luna trecuta premierul nostru a avut o reuniune cu ministrii pe aceasta tema si noi avem in vedere niste reguli comune cu privire la accesul la beneficiile sociale, la locuinte, sistemul medical si alte servicii. Orice masuri cu privire la emigratia din UE in Marea Britanie se vor aplica in mod egal cetatenilor din toate statele membre. Nu va fi nicio discriminare cu privire la origine", a afirmat Lidington.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1546 ori