"Invazia" romanilor in Marea Britanie. Au britanicii motive sa se teama de noi?

Marti, 05 Februarie 2013, ora 15:56
2747 citiri
"Invazia" romanilor in Marea Britanie. Au britanicii motive sa se teama de noi?

Cat de intemeiata este temerea britanicilor ca romanii si bulgarii vor invada Anglia, de la 1 ianuarie 2014, cand va fi deblocata piata muncii?

Nu este prima oara cand presa din Marea Britanie deruleaza o campanie impotriva lucratorilor romani. Aceeasi situatie a fost si la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana si cand se discuta despre "invadarea teritoriului Marii Britanii" de catre romani.

"Realitatea a demonstrat contrariul", au declarat reprezentantii Ministerului Muncii pentru Business24.

Mobilitatea fortei de munca din Romania spre Marea Britanie va fi influentata de evolutia economiei britanice si implicit de solicitarile angajatorilor britanici, spun acestia.

"Eliminarea restrictiilor in ceea ce priveste accesul pe piata muncii din Marea Britanie, sau din oricare alt stat membru al Uniunii Europene, nu ar conduce la cresterea numarului lucratorilor romani care s-ar indrepta catre aceste state, ci ar pune in legalitate lucratorii deja aflati pe piata muncii si care ar beneficia, in acest fel, de drepturi egale si de o protectie corespunzatoare", afirma oficialii ministerului.

La solicitarea Business24, Ministerul Muncii a transmis informatii cu privire la cati romani au lucrat in Marea Britanie anii trecuti.

Cati romani au primit autorizatii de munca in Marea Britanie

In intervalul 2007 - 2012 (trimestrul 1), Agentia pentru Frontiere din Marea Britanie (UK Border Agency) a emis cetatenilor romani 8.278 autorizatii de munca (Accession Worker Cards), au declarat pentru Business24 reprezentantii Ministerului Muncii din Romania.

Aceeasi agentie a emis cetatenilor romani putin peste 4.200 de autorizatii de munca in perioada 2007-2009.

Autorizatiile de munca se elibereaza cetatenilor romani care ocupa un loc de munca calificat, precum si membrilor de familie, altii decat cei care beneficiaza de accesul liber pe piata muncii, ai unui cetatean roman care detine o autorizatie de munca.

In ce domenii au lucrat romanii in Marea Britanie

In perioada 2007 - primul trimestru din 2012, au fost emise 978 de autorizatii de munca in industria de procesare a alimentelor, singurul sector industrial permis pentru angajarea lucratorilor necalificati.

In agricultura, in intervalul mai sus mentionat, au primit autorizatii de munca 37.378 de cetateni romani.

Cati romani au avut drept de sedere in Marea Britanie

In intervalul 2007 - 2012 (Q1), 83.089 de cetateni romani au primit certificate de inregistrare. Potrivit acestor certificate, cetatenii romani au drept de sedere in Marea Britanie, in calitate de lucrator pe cont propriu, membru de familie sau pentru a urma studii.

Ambasada Romaniei la Londra estimeaza in prezent un numar de aproximativ 5.000 de studenti care urmeaza cursurile universitatilor britanice, iar cele mai "aglomerate" centre universitare sunt cele din Londra, Kent, Oxford, Coventry, Manchester sau Edinburgh.

Cati romani au primit numere de asigurare

In intervalul ianuarie 2002 - martie 2012, cetatenii romani au primit aproximativ 125.000 Numere Nationale de Asigurare, potrivit datelor statistice ale Departamentului Muncii si Pensiilor din Marea Britanie (Department for Work and Pensions).

Numerele de Asigurare sunt necesare tuturor celor care obtin venituri din desfasurarea de activitati dependente sau pe cont propriu, precum si celor care solicita prestatii sociale in acest stat.

Date demografice, dupa aderarea la UE

In ceea ce priveste profilul celor care au sosit in Marea Britanie dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si care au solicitat autoritatilor britanice documente de munca sau rezidenta, pana in anul 2010, rapoartele UK Border Agency indica faptul ca:

- 45% dintre acestia aveau varste cuprinse intre 25 - 34 de ani,

- 28% se incadrau in intervalul 18 - 24 de ani,

- 14% aveau varste cuprinse intre 35 - 44 de ani.

- Potrivit aceleasi surse, 49% dintre aplicanti erau barbati si 51% femei.

"Cifrele nu reflecta cu fidelitate numarul cetatenilor romani care au sosit in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007, ci doar numarul documentelor emise in baza unor aplicatii venite din partea cetatenilor romani", au spus reprezentantii ministerului.

Potrivit reglementarilor britanice, anumite categorii de lucratori au posibilitatea, insa nu si obligatia, sa aplice pentru certificate de inregistrare emise de autoritatile britanice (ex: studenti, lucratori pe cont propriu, lucratori care detin accesul liber pe piata muncii, membri de familie).

"Din aceste considerente, este posibil ca numarul cetatenilor romani care si-au exercitat dreptul de sedere pe teritoriul Marii Britanii incepand cu 1 ianuarie 2007 sa fie in realitate mai mare", au spus oficialii romani.

Cati romani s-au angajat prin intermediul agentilor din strainatate

Agentii de ocupare a fortei de munca sunt obligati sa transmita trimestrial Inspectiei Muncii, pana la sfarsitul lunii urmatoare trimestrului incheiat, situatia privind persoanele mediate si angajate in strainatate.

Conform situatiilor transmise, in perioada 2008 - pina la data 30 septembrie 2012, in Marea Britanie au fost angajati un numar de 6.189 de cetateni romani prin intermediul agentiilor de ocupare a fortei de munca, in principal in domeniul medical asistent medical, infirmier, in agricultura si muncitori necalificati.

#locuri munca marea britanie, #angajati romani Marea Britanie, #piata munca Marea Britanie , #Job in Anglia