Ai renuntat la angajati pentru a iesi din criza? Iata si alte variante

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:19
1710 citiri
Ai renuntat la angajati pentru a iesi din criza? Iata si alte variante

Criza economica a determinat multe companii sa apeleze la disponibilizari in masa, insa putini au fost cei care au luat in considerare costurile pe termen lung ale acestor alegeri. Evenimentele afecteaza puternic moralul angajatilor ramasi iar asta are efecte vizibile in ceea ce priveste productivitatea. Mai mult decat atat, in momentul in care afacerile incep sa mearga mai bine, costurile financiare pentru recrutare si noi training-uri te vor impiedica sa te bucuri prea curand de succesul tau. 

Consultantul George Butunoiu, insa, este de parere ca nicio situatie nu semana cu alta si nimeni nu poate sa spuna exact ce ar trebui sa faca o firma in situatie de criza.

 “Exista doua directii mari in care pot sa mearga firmele pentru a-si creste productivitatea: pe cresterea veniturilor sau pe reducerea cheltuielilor.  Cresterea veniturilor se poate face fara concedierea angajatilor, insa scaderea cheltuielilor e aproape imposibil de facut fara sa te gandesti foarte serios la reducerea numarului de angajati.

Cea mai solida crestere a unei firme este atunci cand ea se realizeaza cu angajati mai putini.

Orice business care are mai putini angajati este mai bun decat alt business care se face cu aceeasi cifra de afaceri si poate chiar cu acelasi profit, dar cu angajati mai multi”, a declarat acesta pentru Bloombiz.ro.

Iata si cateva alternative prezentate de The Wall Street Journal pentru cei care incearca sa isi redreseze afacerea, fara concedieri:

Apeleaza chiar la angajati, pentru idei de reducere a costurilor

O discutie deschisa cu oamenii tai in care tu esti cel care solicita sugestii ar putea sa te ajute sa descoperi modalitati inedite de reducere a costurilor si crestere a productivitatii.

Chiar daca economiile pe care le realizezi nu sunt considerabile, pe termen scurt, implicarea angajatilor poate aduce un plus de siguranta si poate creste solidaritatea.

Renunta la cheltuielile suplimentare

Angajarile pentru urmatoarea perioada pot fi sistate, poti renunta la bonusuri, calatorii in interes de serviciu mai putin necesare, dar si la orele suplimentare platite.

Amana achizitia diferitelor echpamente neesentiale si gaseste variante cat mai ieftine pentru petrecerile firmei si alte astfel de investitii.

Apeleaza la concedii fara plata

Timpul liber ar putea fi apreciat de angajati, chiar daca nu este platit.

Schimbul de angajati intre companii

Companiile mari apeleaza la aceasta tehnica pentru subsidiarele lor, iar companiile mai mici ar putea realiza parteneriate cu alte companii de aceeasi dimensiune.

In mod ideal, compania gazda ar putea sa plateasca salariile angajatilor primiti si sa beneficieze in schimb de un set de aptitudini de care au nevoie urgenta, fara alte costuri de recrutare.

Aceasta tehnica aduce oamenii potriviti in locul potrivit, pastreaza loialitatea angajatilor si reprezinta o cale de regasire a echilibrului financiar pentru unele companii.

Saptamana de lucru cu mai putine ore

Reducerea numarului de ore muncite de catre angajati implica si o scadere a salariilor, devenind o varianta temporara buna pentru perioadele mai putin prospere.

Poti institui un birou virtual

Pastreaza doar oamenii importanti si renunta la restul spatiilor inchiriate, comunicand in timpul zilei de lucru cu restul angajatilor care muncesc de acasa, online.

Renunta la beneficii

Unii experti in HR sunt de parere ca o astfel de miscare are un efect mai puternic daca porneste de la varful piramidei si ca ar fi util ca cei din echipa de management sa sufere reduceri mai mari decat restul angajatilor.

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#concedieri, # angajati, # costuri pentru recrutare, # training, # compani, # disponibilizari, # george butunoiu , #Angajari