Taximetria, sectorul care fuge de plata cu cardul. Discrepanța dintre lege și realitatea de pe teren

Luni, 19 Iunie 2023, ora 23:42
739 citiri
Taximetria, sectorul care fuge de plata cu cardul. Discrepanța dintre lege și realitatea de pe teren
Firmele de taximetrie au rămas în urmă când vine vorba de gradul de adopție al metodelor de plată electroniceFOTO Pixabay

De la începutul anului 2023, toți operatorii economici care obțin o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro în cursul anului precedent sunt obligați să accepte plăți cu metode electronice de plată. În acest context, adopția plăților electronice, în special vizând firmele de transport persoane și dispeceratele de taxi, este încă lacunară. Firmele dau vina pe comisioane ridicate pentru băncile care facilitează tranzacțiile digitale, statisticile privind economia gri indică probleme în fiscalizarea transparentă a veniturilor, iar autoritățile declară că nu există probleme de adopție în teren.

Implementarea modificărilor legislative aduse Ordonanței de Urgență 16/2022 prin Legea 370/2022 se va opera cel mai târziu după debutul trimestrului următor celui în care încasările din cursul anului depășesc pragul de 50.000 de lei. Un material explicativ realizat de Aparaturafiscală.ro arată că obligația de a permite plata prin utilizarea cardurilor de debit, credit sau preplătite, ori a altor tipuri de plăți cu card electronic, inclusiv a celor de tip contactless, care funcționează legal, prin utilizarea unui terminal POS obligatoriu 2023. Sub mențiunile acestei legi, dreptul companiilor de a retrage astfel de metode de plată survine doar în momentul în care aceasta nu depășește pragul minim al cifrei de afaceri timp de doi ani consecutiv. Cu toate acestea, companiile pot opta pentru acceptarea acestor metode de plată.

Discrepanțele dintre scriptic și faptic când vine vorba de fiscalizarea veniturilor din taximetrie

În prezent, deși metodele de plată electronice, de la card la sisteme NFC au devenit comune în majoritatea cazurilor, micii comercianți de cartier, mulți dintre prestatorii de servicii care lucrează liber profesionist (de la mecanici auto la instalatori, electricieni), dar și o bună parte din firmele de transport de persoane sau cele de taximetrie au rămas în urmă când vine vorba de gradul de adopție al metodelor de plată electronice.

Vasile Ștefănescu, președinte al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, a declarat pentru Ziare.com că, în întregime, sectorul de transport persoane și dispeceratele de taximetrie s-au mulat pe legea în vigoare și pe cererea pieței și au instalat dispozitive POS în vehicule sau au implementat metode de acceptare a plăților online prin aplicații mobile.

”Toată lumea încearcă s ...citeste mai departe despre "Taximetria, sectorul care fuge de plata cu cardul. Discrepanța dintre lege și realitatea de pe teren" pe Ziare.com

#taxi, #taximetrie, #plata card, #plata online card, #transparenta financiara, #comisioane banci , #Stiri Legislatie