Plenul Parlamentului a aprobat joi, cu 210 voturi pentru si 72 impotriva, bugetul Ministerului Culturii, in care, fata de forma initiala propusa de Guvern, s-a introdus in comisii suma de 55.062 mii lei pentru 806 unitati de cult, precum si suma de 4.665 mii lei pentru 37 de camine culturale.
Printre cele mai "inzestrate" unitati de cult se numara Mitropolia Ardealului, Sibiu - 1.120 mii lei, Catedrala "Invierea Domnului" din Caransebes - 1.120 mii lei, Episcopia Dunarii de Jos, Galati - 1.000 mii lei, Biserica Adorimirea Maicii Domnului, Arges - 1.000 mii lei.In Harghita au primit bani doar doua unitati de cult: Biserica Reformata din satul Daia (65 mii lei) si Biserica ortodoxa din comuna Sacel (280 mii lei). In Covasna, s-au alocat 160 de mii de lei pentru Biserica Romano-Catolica Sf. Gheorghe, 150 mii lei pentru Biserica "Nasterea Maicii Domnului", 80 de mii lei pentru Biserica "Buna Vestire" din municipiul Sfantul Gheorghe, 50 mii lei pentru Biserica "Araci", comuna Valcele.
Cele mai multe unitati de cult spre care s-au indreptat banii se afla in judetul Olt, anume 83 - insa sumele alocate sunt, in marea lor majoritate, in jurul sumei de 10 mii de lei. O situatie asemanatoare este cea a Clujului, unde s-au alocat bani pentru 51 de biserici. Biserica Ortodoxa Romana, Parohia I, Pecica, din Arad, care a primit 250 mii lei, Biserica Evanghelica Bistrita - 840 mii lei.
Din Bucuresti, cea mai mare suma se acorda Bisericii Sfantul Nicolae Udricani, din sectorul 3, adica 500 mii lei. De asemenea, Parohiile "Sfintii romani" si "Bucur Ciobanul" primesc cate 240 mii lei, in timp ce Parohia Dobroteasca doar 10 mii lei. In bugetul Ministerului Culturii a fost inclusa si o anexa prin care se aloca 4.665 mii lei pentru 37 de camine culturale.
In urma dezbaterilor de joi s-au finalizat discutiile si pe bugetele a inca trei ministere: Ministerelor Mediului, Transporturilor si Sanatatii, parlamentarii urmand sa dezbata inca aproximativ patruzeci de anexe. Astfel, previziunile liderilor coaltiei PSD-PDL, potrivit caruia bugetul pe 2009 ar putea fi aprobat pana joi, au sanse reduse sa se indeplineasca, in conditiile in care liberalii si membrii UDMR continua sa isi sustina numeroasele amendamente si in conditiile in care au refuzat sa cada la o intelegere cu partidele de la guvernare.