Comisia face primii pasi pentru o legislatie europeana a insolventei

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 14:55
2228 citiri
Comisia face primii pasi pentru o legislatie europeana a insolventei

Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind abordarea europeana

in materie de esec in afaceri si insolventa, care pune accentul pe sprijinirea intreprinderilor viabile sa supravietuiasca si pe acordarea intreprinzatorilor cinstiti a unei a doua sanse, protejand in acelasi timp dreptul creditorilor de a-si

recupera banii, informeaza executivul european intr-un comunicat difuzat vineri.

Procedurile ar trebui sa fie rapide si eficiente, atat in interesul debitorilor, cat si al creditorilor, si ar trebui sa contribuie la mentinerea locurilor de munca, sa ii ajute pe furnizori sa isi pastreze clientii, iar pe proprietarii intreprinderilor sa pastreze valoarea investitiilor facute in intreprinderi viabile.

Disparitatile dintre legislatiile nationale privind insolventa pot crea incertitudine juridica si un mediu de afaceri ostil. Problemele principale sunt perioada necesara descarcarii de obligatii, conditiile pentru deschiderea procedurii, depunerea creantelor si normele privind planurile de restructurare.

Acestea pot avea un efect negativ asupra investitiilor transfrontaliere. Consultarea va solicita punctele de vedere ale partilor interesate cu privire la cele mai bune modalitati de a raspunde acestor provocari.

"Europa are nevoie de o cultura a 'salvarii si redresarii' pentru intreprinderile si persoanele viabile care se confrunta cu dificultati financiare", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

"Intreprinzatorilor cinstiti ar trebui sa li se acorde o a doua sansa, astfel incat, in cazul in care apar probleme, insolventa sa nu devina o pedeapsa pe viata. IMM-urile, care constituie coloana vertebrala a economiei noastre, sunt deosebit de importante. Contez pe toate persoanele interesate sa participe in mod activ la aceasta consultare, astfel incat sa putem strange cele mai bune idei cu privire la modul in care trebuie sa raspundem la provocarea reprezentata de insolventa intreprinderilor", a mai spus Reding.

Una dintre problemele ridicate in cadrul consultarii este necesitatea de a armoniza perioada necesara descarcarii de obligatii (perioada necesara pentru inchiderea intreprinderii falimentare), care este deseori privita ca fiind cruciala pentru posibilitatea de a reincepe o afacere.

In prezent, perioada necesara inchiderii unei intreprinderi falimentare variaza in mod semnificativ pe teritoriul UE, de la patru luni in Irlanda la peste sase ani in Republica Ceha, iar, in unele tari, intreprinzatorii care au avut o intreprindere falimentara nu pot obtine niciodata descarcarea de obligatii.

Potrivit Comisiei Europene, cifrele arata cat de urgenta este luarea de masuri in acest domeniu: jumatate din totalul intreprinderilor nu supravietuiesc primilor cinci ani de existenta. In UE, in medie, 200.000 de firme dau faliment anual, ceea ce duce la pierderea a 1,7 milioane de locuri de munca. Un sfert dintre aceste falimente au un element transfrontalier.

#insolventa firme Europa, #legislatie europeana insolventa, #Reding insolventa companii europene , #Legislatie europeana