Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

greu de aplicat la noi

Comisia Europeana someaza Romania sa aplice legile UE privind confiscarea averilor facute din infractiuni

Comisia Europeana someaza Romania sa aplice legile UE privind confiscarea averilor facute din infractiuni

Comisia Europeana a trimis joi un aviz motivat autoritatilor din Romania si Bulgaria in care solicita celor doua state sa puna integral in aplicare legislatia UE privind blocarea temporara (inghetarea) si confiscarea instrumentelor si a produselor infractiunilor savarsite in UE (Directiva 2014/42/UE), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Directiva instituie norme minime privind inghetarea bunurilor in vederea unei posibile confiscari ulterioare si privind confiscarea bunurilor in materie penala.

Datorita reglementarilor UE in vigoare, autoritatile nationale pot sa confiste si sa recupereze cu mai multa usurinta produsele si instrumentele provenite din savarsirea de infractiuni in UE.

Potrivit legislatiei UE, "produse" inseamna orice avantaje economice obtinute direct sau indirect din savarsirea unei infractiuni, iar "instrumentele" sunt orice bunuri utilizate sau destinate a fi utilizate pentru comiterea unei infractiuni.

Inghetarea si confiscarea bunurilor dobandite in urma comiterii unei infractiuni ii priveaza pe infractori de activele dobandite ilegal.

Acesta este un mijloc esential de combatere a criminalitatii (organizate) si, totodata, o modalitate de a impiedica spalarea si reinvestirea produselor provenite din savarsirea de infractiuni in activitati comerciale licite sau ilicite.

Statele membre trebuiau sa transpuna directiva in legislatia lor nationala pana la 4 octombrie 2015.

Cu toate acestea, Bulgaria si Romania nu au comunicat Comisiei nicio masura nationala de transpunere. Prin urmare, Comisia Europeana a decis joi sa trimita un aviz motivat autoritatilor nationale ale acestor tari.

Bulgaria si Romania au la dispozitie doua luni pentru a raspunde; in caz contrar, Executivul comunitar poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la aceasta chestiune.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 5329 ori