Infiintarea Tribunalului Comercial, pledoarii pro si contra

Marti, 04 Iunie 2013, ora 11:09
3101 citiri
Infiintarea Tribunalului Comercial, pledoarii pro si contra

Noul Tribunal Comercial pe care intentioneaza sa il infiinteze Ministerul Justitiei ar putea degreva Tribunalul Bucuresti de 33% din totalul dosarelor aflate in prezent pe rol, ceea ce ar insemna o fluidizare a actului de justitie pentru celelalte cauze: civile si penale.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc si-a anuntat intentia de a infiinta in marile orase tribunal comerciale in incercarea de a scurta timpul de solutionare a dosarelor. Prima instanta de acest gen va fi la infiintata la Tribunalul Bucuresti.

Noul Tribunal Comercial va beneficia de sprijin atat pe partea administrativa, cat si din punct de vedere al personalului de la Tribunalul Bucuresti.

Business24 a facut o analiza asupra modului in care Tribunalul Bucuresti va conduce la o fluidizare a actului de justitie.

Potrivit datelor Tribunalului Bucuresti, cel mai mare grad de incarcare o au judecatorii de la sectiile comerciale (n.red VI si VII).

In anul 2012, la sectia a VI-a Comerciala a Tribunalului Bucuresti erau judecate 30.936 de dosare, in aceasta cifra fiind incluse atat dosarele ramase pe rol in 2011, cat si cele intrate in cursul anului.

La sectia a VII-a Comerciala erau 19.565 dosare. In comparatie, la sectia a III-a Civila erau pe rol 12.868 dosare, pe cand la sectia a IV Civila erau 13.365 de procese.

Prin urmare, potrivit statisticilor instantei, in 2012 numarul de dosare pe rol raportat la numarul mediu de jucatori de la sectia civila este de 240, pe cand la sectia comerciala acest numar poate ajunge si la 881.

Deci, peste 33% dintre dosarele Tribunalului Bucuresti ar putea fi analizate de judecatorii Tribunalului Comercial.

Scopul infiintarii unor tribunale comerciale este de a scurta durata de solutionare a unei cauze. Anul trecut, judecatorii de la sectia V Comerciala din cadrul Tribunalului Bucuresti dadeau o solutie unui dosar aflat in faza procesuala de fond in 3-4 luni, pe cand la sectia VI Comercial solutionarea unui asemenea dosar putea dura, in medie, peste un an de zile.

In ce conditii va avea succes initiativa

Parerile avocatii privind utilitatea Tribunalului Comercial sunt impartite. Avocatilor contactati de Business24 cred ca o asemenea instanta va duce la fluidizarea actului de justitie. In plus, in noul Tribunal ar putea avea loc o specializare suplimentara a judecatorilor.

"Daca vor fi instante formate din judecatori care vor avea o specializare suplimentara in domeniul dreptului profesionistilor, asa cum este in noul Cod Civil, va avea un impact pozitiv pentru ca va creste practic increderea in actul de justitie in randul justitiarilor, dar si randul oamenilor de afaceri", a declarat pentru Business24 avocatul Cristian Dutescu, partener fondator al casei de avocatura Dutescu&Partners.

In plus, avocatii spera ca, in noul tribunal, sa existe sectii speciale pentru cele mai solicitate domenii cum ar fi insolventa sau piata de capital.

Totusi, exista si avocati care cred ca noua instanta va incurca si mai mult apele pentru ca organizarea acestuia ar putea ingreuna si mai mult activitatea Tribunalului Bucuresti.

"In dorinta (legitima) de a degreva instantele de dosarele comerciale, pentru a le permite sa se concentreze pe cele civile, extrem de numeroase, se poate ajunge usor in situatia in care instantele specializate in comercial, limitate din punct de vedere numeric si din punct de vedere al personalului, vor face cu greu fata solicitarilor, ingreunand si mai mult derularea proceselor intre profesionisti", a explicat pentru Business24 avocatul Delia Bosman, Deputy Managing Partner la firma de avocatura Dragne&Asociatii.

Potrivit avocatului, pentru ca aceasta initiativa sa aiba succes, la infiintarea tribunalului comercial va trebui sa se tina cont de datele statistice invocate, astfel incat sa se asigure un personal suficient de numeros si intreaga logistica necesara desfasurarii in cele mai bune conditii a proceselor privind litigii comerciale (respectiv sa se respecte proportia de 1 la 3 - cauze comerciale versus cauze civile).

"Insa este greu de crezut ca se vor putea asigura aceste conditii optime, dat fiind ca nici acum ele nu sunt intrunite", a adaugat avocatul Dragne&Asociatii.

#tribunalul comercial, #dosare Tribunalul Bucuresti, #dosare comercial Tribunalul Bucuresti , #Legi Romania