Romania, "copilul sarac" al UE: Vom avea salariul minim al Poloniei abia in 8 ani

Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:07
6929 citiri
Romania, "copilul sarac" al UE: Vom avea salariul minim al Poloniei abia in 8 ani

Decalajele dintre Romania si restul tarilor din Uniunea Europeana ar putea sa se micsoreze abia in urmatorii 10 ani, cred analistii si specialitii contactati de Business24.

Intr-un scenariu optimist, salariul minim al romanilor in momentul intrarii in zona euro ar putea fi asemanator cu cel din Polonia, de 336 de euro.

Romanii se afla pe penultimul loc intr-un clasament al salariilor minime din Uniunea Europeana, cu o valoare a acestuia de 162 de euro pe luna, in fata Bulgariei care ofera un salariu minim lunar de 138 de euro, potrivit datelor oficiale ale Biroului de Statistica al UE, Eurostat.

Salariatii din Luxemburg beneficieaza de cel mai mare salariu minim lunar acordat in Europa, respectiv de 1.801 euro, adica de 11 ori mai mare decat cel din Romania.

In Ungaria, salariul minim garantat lunar este de 296 de euro, in timp ce grecii vor primi un salariul minim garantat lunar de 750 de euro pe luna, dupa masurile de austeritate aplicate de Guvernul elen.

Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca in Romania nu ar trebui sa se faca din salariul minim un indicator de bunastare fiindca o crestere a acestuia ar crea mari probleme romanilor care isi cauta de lucru.

"Un salariu minim cu mult peste salariul de echilibru de pe piata muncii nu face altceva decat sa descurajeze angajatorii sa angajeze mana de lucru suplimentara si posibilitatile ca cei nou intrati pe piata muncii sa-si gaseasca locuri de munca.

In plus, nu face altceva decat sa mareasca presiunea fortei de munca din sectoarele nereglementate, iar acolo salariile pot sa scada. Salariul minim nu trebuie privit ca un indicator de bunastare, lucrurile se vor imbunatati gradual pe masura ce posibilitatile de crestere a salariilor in sectorul public vor fi mai mari. Printr-un dialog social cu patronatele, sindicatele si Guvernul se pot gasi posibilitati ca salariul minim sa creasca", a declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

In opinia acestuia, reformarea sistemului public ar permite chiar si cu resursele existente cresterea salariilor fie si in sectorul public, insa salariul minim in sine este o tinta falsa.

"Important este sa reusim sa facem ordine in gestionarea resurselor in asa fel incat salariile sa creasca. Ar fi foarte periculos sa credem ca prin salariul minim reusim sa facem protectie sociala. Din pacate, salariile in Romania sunt atat de mici incat sunt privite ca si instrument de protectie sociala", a mai adaugat acesta.

Analistul Dan Petre crede ca o crestere a salariului minim inseamna automat o crestere a productivitatii prin implementarea unor metode de management mai bune, retehnologizarea, trecerea de la produsele cu valoare adaugata mica, la produse cu valoare adaugata medie.

De aceeasi parere este si avocatul Gabriel Biris, insa acesta s-a aratat pesimist cu privire la o posibila crestere a salariului minim atat de mult incat sa ajunga la nivelul salariilor minime practice in alte tari europene.

"Salariul minim la noi este nerezonabil de mic. Nu cred ca este bazat pe niste calcule economice, iar statisticile la noi oricum nu sunt foarte relevante. Veniturile romanilor tin si de productivitate, de faptul ca se irosesc prea multi bani pe evaziune fiscala, zone nefiscalizate, care practic mananca din buzunarele noastre", a declarat Gabriel Biris pentru Business24.

Romania va aduce in 10 ani la nivelul salariului minim din Grecia

"Daca ma intrebati acum 3 ani de zile,in 2008, va spuneam ca probabil vom ajunge la nivelul Greciei in 5-8 ani, fiindca era un trend crescator puternic. Actualmente, Guvernul refuza sa miste salariile, de aceea, cred ca exista posibilitatea sa avem un salariu ca al Greciei abia in 10 ani, daca tinem cont de resursele Romaniei.

In timp, salariul din Grecia va scadea, se va duce spre nivelul Portugaliei care este acum la 560 de euro. Noi, in 7-8 ani am putea sa ajungem din spate Polonia. Pare o crestere foarte mare, e adevarat, dar va fi un pic taiata de cresterea de preturi", a mai subliniat Dan Petre.

Analistul considera ca Romania va intra in zona euro abia in 2020, moment in care salariile minime ale romanilor vor ajunge la nivelul Poloniei din ziua de azi.

"Daca intram in 2020 cu un ritm al veniturilor de tip portughez sustenabil e bine. Daca nu, vom intra in euro si s-ar putea sa ne trezim cu un val de nemultumire de zece ori mai mare decat la ora actuala in Romania. Va fi dusul cel mai rece pe care il va incasa un Guvern.

Nu cred ca cineva va putea sa impuna atata austeritate incat sa intram cu 230 de euro in zona euro. Marele avantaj este dat de faptul ca suntem o natiune de proprietari de case. Daca ar trebui sa platim si un cost de chirie sau un cost de credit s-ar rupe lantul", a mai subliniat Dan Petre.

Pe de alta parte, avocatul Gabriel Biris spune ca decalajele dintre Romania si UE s-ar putea reduce intr-un orizont mediu de 3-5 ani, daca autoritatile ar lua masurile necesare. In plus, Romania are avantajul de a fi o tara bogata, cu investitori si foarte multa creativitate, dar care nu este exploatata.

Avocatul mai spune, insa, ca in momentul in care Romania va pasi in zona euro va fi, de departe, printre cele mai sarace tari.

"Salariile din UE vor creste mult mai repede decat ale noastre. In mod evident Romania se va afla printre cele mai sarace tari in momentul in care va intra in zona euro. Diferentele vor deveni din ce in ce mai evidente pentru ca vor fi exprimate in aceeasi moneda", a mai adaugat acesta.

#salariu minim garantat ue, #top salarii minime UE, #salariu minim Romania, #Romania aderare zona euro, #crestere salariu minim Romania , #Lege salarizare